Stanovisko TOP 09 ke koalici v Lovosicích

1. 11. 2010

Výsledky komunálních voleb v Lovosicích nedávají, už na první pohled, moc možností ke složení většinové a stabilní koalice pro vedení radnice. Snahou většiny kandidujících stran bylo prosadit změnu v obsazení vedoucích postů na radnici, nicméně pro získání takové změny je zapotřebí také nadpoloviční většina hlasů zastupitelů a to není v současné situaci jednoduché. Vše ztěžuje i fakt, že jsou mezi zastupiteli i sporná jména, která nejsou průchozí pro většinu členů zastupitelstva. Situace při jednáních byla velice napjatá a složitá nicméně všechna řešení vyčerpána nebyla.

Vítěz voleb ČSSD se na základě svého mandátu od voličů pokusila najít cestu a získat na svou stranu většinovou podporu zastupitelů pro řešení nové podoby obsazení rady města. ČSSD řešení našla. Bohužel ono řešení zahrnuje koalici a spolupráci potažmo přímou účast komunistické strany Čech a Moravy na vedení radnice. Takové obsazení asi najde napříč politickým spektrem svou podporu, a to zejména za podpory bezpartijních kandidátů několika stran včetně některých bezpartijních kandidátů z kandidátky TOP 09.

TOP 09 se distancuje od jednání nezávislých kandidátů z naší kandidátky, kteří podpoří účast členů KSČM ve vedení města, a ujišťuje své voliče, že koalici s KSČM členové TOP 09 v zastupitelstvu obce nepodpoří. Nicméně nemáme nástroje k řízení nečlenů z kandidátek TOP 09 a jejich jednání je čistě jejich osobní záležitostí, se kterou se při podpoře KSČM ve vedení města neztotožňujeme.

Ing. Zdeněk Šoral, Předseda regionální organizace TOP 09 Litoměřicko
Místopředseda krajské organizace TOP 09 Ústeckého kraje
Zastupitel města Lovosice
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme