Obec plná třešní, vedle bašta pravice

Článek Lidových novin o rozdílných výsledcích ve dvopu obcích litoměřického regionu

17. 10. 2012

Na mapě je dělí jen několik kilometrů, politicky jsou ale každá někde jinde. Obce Lovečkovice a Malíč na Litoměřicku jsou příkladem, jak rozdílně můžou komunisté uspět v jednom okrese.

Na šedivé budově obecního úřadu se čile pracuje, sídlo starosty v Lovečkovicích právě dostává novou střechu. „Na obci je vidět, že se něco děje. Budeme rekonstruovat školku, děláme různé opravy – ať už silnic, nebo úřadu. Pořádáme zábavy pro děti i pro dospělé,“ chlubí se Radek Černý, který obec vede třetím rokem. Je členem komunistické strany a voliči tam v krajských volbách partaj odměnili rekordním ziskem 61,6 procenta.

Ve vesnici panuje kolektivní duch. Místní byli na jaře dvakrát v Praze na demonstraci proti vládě, účastnili se i březnového pochodu k České televizi. Důchodkyně Milena si atmosféru akce pochvaluje ještě dnes. Když se vrátila, řekla manželovi: „Dědo, to byl ten nejlepší orgasmus, jaký jsem kdy zažila.“ O to víc ji „vytočil“ ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který účastníky protestu nazval lůzou. Podle energické důchodkyně je současná politická situace neudržitelná a poměry „musí rupnout“. V nadsázce říká, že za poslední peníze „koupí flintu a půjde to všechno vystřílet“. O dvacet kilometrů dál, téměř na předměstí Litoměřic, dostala KSČM pouze čtyři procenta hlasů. „Řeknu vám, proč to je. Jsem starosta, který je za TOP09,“ tvrdí Roman Dráb z Malíče. Volby v jeho vesnici vyhrála TOP 09 společně se Starosty za Ústecký kraj. Takový výsledek se vymyká celému okresu i kraji.

Starosta přidává i další vysvětlení k tomu, proč v obci uspěla pravice: „K naší vesnici připadá ještě druhá část, kde žije 35 lidí. Většinou jde o podnikatele, kteří mají svůj byznys v Litoměřicích nebo Ústí. Volí ale u nás.“

Nostalgie a nedostatek práce

„Lidé hodně vnímají negativní věci. Vzpomínají možná i s trochou nostalgie na to, že tady na vesnici se žilo dobře. Mají vidinu, že jim výsledek voleb přinese nějaké jistoty,“ vysvětluje rekordní úspěch KSČM v Lovečkovicích starosta Černý. Za hlavní obecní problém má nezaměstnanost. Mimo sezonu je tu bez práce každý čtvrtý.

„Před revolucí tu byl hlavním zaměstnavatelem státní statek, kam chodily do práce tři čtvrtiny místních. Dnes tu máme soukromé zemědělce, z regionu zaměstnávají ale jen jednoho člověka,“ vysvětluje Černý. Doplňuje, že lidé z obce hledají práci jen těžko: „Většina našich obyvatel je se základním vzděláním nebo úplně bez něj.“ Ve spolupráci s krajem proto sehnal lidem alespoň deset míst veřejně prospěšných prací.

Jan Kálal – Lidové noviny , 16.10.2012

Volby: