16. 1. 2015

Vedení města Ústí nad Labem velmi děkuji, že 14.1. připravilo na téma „Hazard ve městě“  panelovou diskusi.  

Překvapilo mě a zaujalo, že i adiktolog - odborník na závislosti nedoporučuje úplný zákaz hazardu, neb má hazard řadu substitutů, že s hazardem není dle policie spojena statisticky žádná kriminalita, že zatím není zřejmé, z čeho bude výpadek v rozpočtu města ve výši 74 miliónů Kč nahrazen, protože úvahy o místním multiplikátoru jsou sice dle ekonomické teorie legitimní, ale nemají žádnou prokazatelnou souvislost s daňovým příjmem města, dle zákona o rozpočtovém určení daní. Padaly úvahy, že by bylo dobré regulovat i nákupní zóny a v některých momentech jsem nabyl dojmu, že po zákazu hazardu bude Ústí, ze dne na den jiným, ale úplně jiným městem s úplně jinou sociální skladbou.

Dle mého názoru bez investic, zvýšení zaměstnanosti, růstu parity kupní síly, bude stále velká množina lidí, která uvěří, že přijde k finančním prostředkům snadno, rychle a bez tvorby jakýchkoliv hodnot. Představa je to samozřejmě utopická.  Jinou perspektivu jim region v tento okamžik ale nenabízí.

Pohybujeme se v kruhu. Dříve se bojovalo za lidskou svobodu a individualitu. Nyní, když se ukázalo, že někteří s touto osobní svobodu a tím i odpovědností nejsou schopní naložit, dělají někteří politickou kariéru na tom, že budou určovat pravidla, zákazy, omezení, regulace a vymýšlet to, jak udělat svět lepší, dle sebe samých a každého z nás ochránit před hazardem, kouřením, alkoholem, manželskou nevěrou, konzumem......jak z nás udělat uniformní orwelovské stádečko, které je ovládáno, bez jakékoliv individuální svobody.

Určitě je dobré nasát co nejvíce podmětů a názorů a následně rozhodnout svým jedním hlasem.

Radim Bzura, TOP 09, zastupitel

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme