Proč jsou potraviny tak drahé?

To je otázka, na kterou by mělo odpovědět šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

9. 3. 2023

Tímto tématem se zabývá náš krajský předseda a poslanec Michal Kučera. Michal Kučera je také člen hospodářského výboru. Cenám potravin se dlouhodobě věnuje mimo jiné na svém facebooku, kde napsal na toto téma spoustu příspěvků. 

Před několika týdny se sešel s předsedou ÚOHS a řešil s ním, jak přijít na to, kde dochází ke zdražování. Další schůzka následovala s Tomášem Prouzou, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezidentem Hospodářské komory.

"Díky novele zákona o významné tržní síle získal tento úřad nástroje, kterými může zjistit, zda nedochází ke zneužívání dominantního postavení na trhu a může podniky kontrolovat napříč dodavatelským řetězcem, tedy od výrobce až k prodejci. Tak zjistíme, jestli někdo manipuluje s marží jednotlivých výrobků. V rámci své pozice předsedy Zemědělského výboru jsem se setkal i s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu a z následné debaty vzešlo několik zajímavých podnětů, kterými se nadále budu zabývat. Naším cílem je zastavit zdražování potravin, zvlášť když dle světového indexu cen by měly spíš zlevňovat." řekl na toto téma náš Michal Kučera.

Eliška Veselá
krajská manažerka TOP 09

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme