Krušnohoří jako chráněná krajinná oblast

7. 6. 2021

Už několik měsíců bojujeme za to, aby Krušné hory dostaly statut Chráněné krajinné oblasti. Setkáváme se s velkou podporou, ale i s argumenty, ve kterých lidé zaměňují CHKO s přísnou ochranou v národních parcích. Tahle změna je ovšem  ku prospěchu celému regionu. Připojte se k naší kampaní i Vy https://chkokrusnehory.cz/.

Michal Kučera v Krušných horách

Příroda, to je vlastně to nejcennější, co máme. V našem kraji je jí pořádný kus v Krušných horách. Moc dobře to tam znám, na vandrech jsem prošel velkou část Krušných hor pěšky a můžu říct, že příroda je tam opravdu nádherná. Lesy, potoky, louky a pastviny a k tomu zapadlé vesničky, to všechno jsou Krušné hory. Jedno jim však chybí.

Krušné hory mají nyní menší ochranu zdejší přírody a krajiny. Krušné hory rozhodně nepotřebují žádnou překotnou výstavbu, žádné lunaparky nebo apartmánové satelity. Důležité je hlavně podpořit přirozený rozvoj  zdejší krajiny, to je hlavní deviza. K tomu napomůže právě vyhlášení CHKO, o které usiluji. Státní Agentura ochrany přírody a krajiny už hodně dlouho eviduje Krušné hory jako území vhodné pro vyhlášení CHKO. Teď už je to jen politické rozhodnutí a já jako politik jsem jasně PRO.  Máme v tom naštěstí i významné spojence, jako je třeba starostka Blatna a starostové dalších obcí, kteří také usilují o vyšší ochranu přírody v jejich části Krušných hor.

CHKO nechrání jen přírodu, podporuje také udržitelný rozvoj celé krajiny. Není překážkou výstavbě, ale chrání území obcí před zásahy, které nerespektují charakter osídlení a narušují krajinný ráz. CHKO je obrovskou příležitostí nejen pro Krušné hory, ale zejména pro lidi, kteří na horách žijí a podnikají.

Chránit přírodu se snažím celou svojí politickou kariéru, ať už jako poslanec ve výboru pro životní prostředí nebo jako odborný garant TOP 09. Jsem proto moc rád, že v programu koalice SPOLU získala zodpovědná ochrana životního prostředí důležité místo.  Věřím, že v po volbách se Poslanecká sněmovna bude ochranou přírody zabývat víc, než teď a že se mi splní sen a Krušné hory se konečně stanou tou Chráněnou krajinnou oblastí. Udělám pro to maximum!

Váš

Michal Kučera