× Pojďte do toho s námi.

TOP 09: Podporujeme nezávislý Činoherák

1. 7. 2015

Zastupitelé TOP 09 v Ústí nad Labem podporují na politice a na politicích nezávislé fungování Činoherního studia. Postavili se za dotaci, kterou by divadlu mělo poskytnout město. Svobodná kultura byla vždycky naší prioritou, říká zastupitelka Ilona Tajchnerová (TOP 09).

„Důležité je zachovat nezávislost zdejší divadelní scény. Činoherák prokázal svoji životaschopnost a poskytl obyvatelům města spoustu kulturních zážitků. Nyní bojuje o svůj život a právě v tomto okamžiku mu nové vedení města vnucuje jinou právní formu," říká Ilona Tajchnerová, zastupitelka za TOP .

Přestože TOP 09 nestavěla zachování Činoherního studia v Ústí nad Labem jako svoje nosné téma ve volební kampani do městského zastupitelstva, je ve svých postojích k další existenci divadla naprosto konstantní. Také na včerejším jednání zastupitelstva její zastupitelé jednoznačně podpořili další pokračování, ale také nezávislost ústecké divadelní scény.
„Jako zastupitelé jsme neměli k dispozici žádné písemné smlouvy, ani alespoň rámcová ujednání. Údajně vedení města tyto dokumenty nestihlo připravit. I když činoherci doufají, že jim v zakládajících dokumentech radnice zachová uměleckou svobodu jejich vyjádření, já nemohu věřit skupině lidí, kteří nerespektovali písemnou koaliční smlouvu, že dodrží ústní sliby, " dodala Ilona Tajchnerová (TOP 09)

TOP 09 se již včera jasně vymezila vůči nové menšinové koalici části zastupitelů z hnutí ANO. „Odmítáme, aby město vedli lidé s minimálním voličským mandátem, kteří se nechají podporovat ČSSD a ODS s KSČM. Jsou to ty strany, které do Ústí nad Labem v posledních deseti letech zavedly kmotrovské praktiky,“ uvedl zastupitel Radim Bzura (TOP 09).

Radka Ostřížová, krajská manažerka pro Ústecký kraj

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ÚSTECKÝ KRAJ