Včerejší událost na Univerzitě Karlově zasáhla nás všechny

22. 12. 2023

Vážení,


podobně, jako Vy doma nebo v práci, sleduji zprávy o dopadu včerejší střelby na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha. Jen obtížně hledám slova k tomu strašnému činu, který nás všechny zasáhl. Nikdo není, a ani nemůže být připraven na takovou věc.

Vánoční atmosféra je pryč, zůstává jen ohromení, smutek, vztek. Ale také semknutí a solidarita. Češi byli schopni se okamžitě spojit a vybrat pro oběti a jejich příbuzné finanční pomoc. Z webů sbírek vyplývá, že lidé poslali doslova miliony korun. Sbírky jsou vyhlášeny v rámci Nadačního fondu Univerzity Karlovy, portálu Z Nesnáze 21.

Dovolím si jen tři poznámky:
Jako člověk, který se téměř denně pohybuje v centru Prahy, si dokážu představit, jak hodně se změní mé vlastní vnímání celé té oblasti. Chci vám napsat - pokud Vás přepadne strach, velké obavy, nebo jste měli své blízké zapojené do této hrůzy, využijte možností pomoci, které již jsou spuštěny (Linka bezpečí (tel.: 116 111) nebo linka psychologické pomoci (tel.: 116 123)).

Všem členům záchranných jednotek a Policie patří velký dík a obdiv. Prokázali hrdinství. Výkon Policie ČR byl ukázkový, nemocnice a záchranáři byli připraveni.
Premiér Fiala apeloval na citlivost a nešíření nepodložených informací. Připojuji se k němu, strach je špatný kuchař. Čeká nás velká debata a nebude snadná.

Jak rád bych Vám dnes popřál šťastné a veselé Vánoce. I ti, kteří ve škole neměli své milované, jsou otřeseni. Proto mě napadá jen zavolejte rodině, buďte se svými blízkými, střežte si čas s nimi a snad budeme moci prožít nejen klidný Štědrý den, ale i celé Svátky.

Michal Kučera

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme