Válka na Ukrajině se týká nás všech

Naposledy jsem říkal, že poslední týdny ve Sněmovně byly krušné. Zpětně se mi to zdá téměř malicherné. Věřím, že nejsem sám, koho ochromilo uvědomění si, že v Evropě je opět válka.

6. 3. 2022

Nemá cenu nazývat to jinak. Rusku nestačilo dlouhodobé nerespektování mezinárodních dohod, okupování Krymu, vraždění zahraničních agentů a sabotáže na území jiných států. Teď se Putin rozhodl, že si Ukrajinu vezme celou.

Já a mí kolegové z rady kraje jsme vojenský útok Ruska ostře odsoudili a vyjádřili Ukrajině a jejímu lidu plnou solidaritu. Také jsme schválili finanční pomoc ve výši 10 milionů korun a jsme připraveni spolupracovat s vládou při pomoci lidem, kteří budou nuceni opustit své domovy.

Ani naše vláda nelenila a jednala. Zajistila a dopravila na Ukrajinu dodávku zbraní a munice, a další materiální i finanční pomoc bude projednána.

Také podporujeme zrychlené řízení přijetí Ukrajiny do EU a tvrdé sankce, které byly na Rusko uvaleny. Ukrajinský lid není sám a Putin se to musí dozvědět.

Přes všechny tyto události se ale snažíme soustředit i na naši každodenní práci. Pracujeme na snížení rozpočtového schodku, na zeštíhlení státní správy a také se chceme vyrovnat se staronovými resty. Také proto v těchto dnech Sněmovna už potřetí rozhodla o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Ano, je to tady zase. Věřím ale, že tentokrát policie a soudy dotáhnou celou věc do konce.

Váš
Michal Kučera