Ústecký kraj rekordně investuje do památek i živé kultury

14. 12. 2022

Ještě v roce 2020 rozděloval Ústecký kraj na obnovu památek 5 milionů korun. V roce 2023 si žadatelé rozdělí 60 mlionů korun na větší opravy a jeden milion korun kraj poskytne na drobné památky v krajině. Skokové navýšení se týká i dotací na živou a nezávislou kulturu, na jejíž podporu je v krajském rozpočtu vyčleněno 9 milionů korun, tedy o 6 milionů korun víc než v roce 2020.

„Připomínání historie, ochranu památek a podporu aktivních talentovaných lidí považuji za součást úspěšné přeměny našeho průmyslového kraje a těší mě, že kolegyně a kolegové návrh na postupné navyšování objemu dotací podpořili. Letos jsme se navíc mnoha žadatelů z minulých let zeptali, jak by se dotační programy v kultuře daly zlepšit. Výsledkem jsou nová pravidla, která usnadnňují jak podání žádosti, tak čerpání dotací,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Řehák, v jehož gesci jsou kultura, památky a cestovní ruch.
V pondělí krajským zastupitelstvem schválené dotační programy v kultuře budou vyhlášeny v následujících dnech. Žadatelé budou moci své projekty předkládat od poloviny ledna až do 6. února 2023.

Eliška Veselá
krajská manažerka TOP 09 Ústecký kraj

Zdroj: https://spojenciprokraj.cz/tz-ustecky-kraj-rekordne-investuje-do-pamatek-i-zive-kultury/

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme