Proč vedení města odmítá poskytovat informace z městských firem?

13. 10. 2016

Již několik týdnů bojují  zastupitelé TOP 09 s vedením města a městskou firmou Metropolnet a.s., kde má být provedena kontrola finančním výborem. Zástupci firmy kontrolu oddalují obstrukcemi, požadují po členech  finančního výboru jak prohlášení o mlčenlivosti, tak zcela nesmyslné potvrzení mandátu pro kontrolu. Přitom zastupitelé mají automaticky přístup k vyžadovaným dokumentům z městských obchodních společností a provádění kontrol v městských společnostech ze strany FV je dokonce požadována v souladu s transparentním hospodařením městských samospráv. 

  "Zastupitelům města jsou opakovaně neposkytované informace z městských obchodních společností, i přes to, že jsou zastupitelé nyní členy valných hromad těchto společností. Zastupitelé města podporující paní primátorku Nechybovou  můj návrh, který kryje zejména jejich záda, a poskytuje jim potřebné informace ke kvalifikovaným rozhodnutím, nepodpořili. Zákon je nadřazen, to je zřejmé. Co tak tajného se děje v městských firmách, když ani zástupce vlastníka - akcionáře se nesmí dozvědět zhola nic,“ podotknul zastupitel za TOP 09 Radim Bzura.

 Radim Bzura s dalšími členy finančního výboru se pokusili už několikrát získat od představenstva firmy Metropolnet zápisy z představenstva. Zastupitelé, kteří jsou členy valné hromady v městských společnostech, by si měli uvědomit, že nesou za svá rozhodnutí právní odpovědnost.  „Zastupitelé, podporující stávající vedení, mu zřejmě věří natolik, že pro schválení účetní uzávěrky, nebo výroční zprávy žádné podklady nepotřebují. Pro všechny by ale mělo být mementem stále probíhající šetření PČR právě v Metropolnetu, byť se jedná o předchozí období,“ doplnil Bzura

Městské firmy se bojí podávat informace zastupitelům

 

Radka Ostřížová, krajská manažerka Úseckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme