Nové kulturní památky v našem kraji

12. 12. 2022

Vláda vyhlásila nové národní kulturní památky! A jsou mezi nimi i dvě z Ústeckeho kraje. Zámek Jezeří na Mostecku a Augustianský klášter kanovníků v Roudnici nad Labem.

V našem kraji jich tak budeme mít sedmnáct!
Máme z toho rozhodnutí radost, protože tento status jim zajistí lepší ochranu, usnadní přístup k evropským dotacím a přispěje i k jejich proslulosti a významu. A může to být pro Vás i další důvod k jejich návštěvě. Jak Jezeří, tak klášter v Roudnici, byste na svých cestách rozhodně neměli minout!
K zámku Jezeří máme ještě pár informací od našeho poslance a předsedy Michala Kučery, který se tématem ochrany památek v našem kraji věnuje:
"Bratr francouzského prezidenta u nás v kraji na zámku! Ne, nedělám si legraci. Věděli jste, že za druhé světové války byl na zámku Jezeří internovaný Pierre de Gaulle, bratr pozdějšího prezidenta Charlese de Gaulle?
Jezeří si vůbec v posledním století „užilo“. Nejdřív ho za druhé světové války SSáci natřeli na zeleno a drželi v něm vězně, pak komunisti vytrhali parkety a zdemolovali interiér a nakonec ho málem celý kvůli těžbě zbořili. Naštěstí se ho díky Společnosti za obnovu Jezeří a následné revoluci podařilo zachránit.
Teď ho vláda prohlásila za národní kulturní památku, což je skvělá zpráva! Pro Jezeří to znamená větší přísun peněz, možná i návštěvníků a taky záruku větší ochrany. Už se snad nikdy nebudeme muset rozhodovat, jestli zachovat kulturní památku, nebo těžit uhlí.
Vždycky, když vidím, jak strašlivě se minulý režim choval nejenom k odkazům naší historie, která se mu nehodila, je to pro mě jasné memento, že tohle už nikdy nesmíme dopustit."
Seznam všech stávajících kulturních památek v Ústeckém kraji: https://www.npu.cz/.../uop-usti-nad.../pamatky-v-nasem-kraji

Eliška Veselá
krajská manažerka TOP 09 Ústecký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme