Michal Kučera: Plán pro důl ČSA

21. 1. 2024

Jedním takovým dolem je i důl ČSA, kde se v nadcházejících letech plánuje ukončení těžby hnědého uhlí. Původní plány sanace a rekultivace těžebních oblastí, které mají kořeny v 70. letech, byly považovány za zastaralé a taky drahé. 

Proto je tu nový plán, který zohledňuje plochy pro zemědělce, bydlení nebo průmyslové zóny a zároveň i pro přírodu samotnou - část území by byla ponechána přirozenému vývoji, díky kterému by mohla vzniknout pestřejší a přírodně bohatší krajina. Něco podobného lze vidět například v národních parcích ve Spojených státech. Také by mohly sloužit jako významná ekologická centra, která by byla přístupná nejen vědcům, ale i veřejnosti. Jde o to, aby to na severu nevypadalo jako umělá krajina se zarovnanými trávníky, ale aby příroda mohla vzkvétat podle svého. Ušetřit by to navíc mohlo i desítky milionů korun a možná by mohl zbýt i prostor na nějakou tu rekreaci, jelikož se počítá se znovuobnovením jezera, které by se mohlo vrátit do své původní polohy. I tady se počítá s rolí přírody – jezero by bylo napouštěno přirozeně díky spodní vodě a potokům tekoucí z hor.

Jak ale zdůrazňují někteří zastupitelé - důležité je, aby byl ponechán prostor i pro vyhodnocení celého projektu. Aby byly nastaveny cíle a pojistky pro situaci, kdy zvolené cíle nebudou naplňovány nebo vybrané postupy nebudou fungovat.

Nelze ale popřít, že tento plán se může hlavně pyšnit flexibilitou do budoucna, tzn. možnost v pozdějším období změnit využití oblasti podle toho, jak bude třeba.

Na čem se ale shodují jak podporovatelé, tak odpůrci, je nutnost vyřešit otázku peněz ušetřených z fondu na sanaci a rekultivaci, ze kterých měly proudit prostředky těžařů na obnovu těžbou zasaženého území. A to ještě předtím, než se rozhodne o tom, co dál.

Vše je ale potřeba řádně vysvětlit, a to hlavně veřejnosti. Na tom se shoduje jak ministerstvo životního prostředí, tak i zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny. Nepředpokládá se ale, že by stopka tomuto projektu přišla ve fázi jednání mezirezortní skupiny.

Na konci toho všeho bychom tak mohli mít krajinu hodnotnou, ze které můžeme mít radost.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme