Kučera: Ministři Brabec s Ťokem ohrožují čerpání evropských peněz na dopravu a životní prostředí

13. 4. 2016

Vláda si řekla, že evropsky významnou lokalitu Porta Bohemica „prostě nevyhlásí“. Nejenže tak dala přednost stavbě jezů na Labi před ochranou životního prostředí, ale navíc tímto krátkozrakým rozhodnutím dost možná připravila Česko o desítky miliard z EU.

Ministři Brabec s Ťokem tak pokračují ve svém destruktivním tažení, při kterém Českou republiku systematicky odstříhávají od evropských peněz a projektů.

Po obrovském průšvihu s EIA, kdy jsou zastaveny dopravní stavby za více než sto miliard korun teď kvůli ezřazení oblsti Porta Bohemica a Slavíkovy ostrovy na seznam evropsky významných lokalit hrozí zastavení evropských peněz do operačních programů doprava a životní prostředí.

Pokud ministři mluví o pozastavení 7 miliard korun, pak zmiňují nejoptimističtější možnou variantu. Vzhledemk tomu, jaké vyjednávací schopnosti ale ministr Brabec prokázal v případě EIA, dost pochybuji, že by této optimistické možnosti mohl dosáhnout. Mnohem reálnější je varianta, kdy Česko skutečně přijde o desítky miliard.

Osobnosti: Michal Kučera