Zastupitelé za TOP 09 se zúčastnili jednání k novele zákona o obcích

25. 1. 2012

Zastupitelé TOP 09 z Bíliny, Teplic, Lovosic a Tisé se zúčastnili 25. 1. 2012 jednání k novele zákona o obcích. Jednání se konalo v poslanecké sněmovně a jeho konání zajišťovali partneři ze sdružení Starostů a nezávislých.

Jednání se účastnil i předseda STAN pan Gazdík a místopředseda pan Polčák, který nad akcí převzal záštitu. Účastníci byli seznámení s návrhem novely zákona o obcích po primární diskusi se zástupci krajů a sdruženími, které zaštiťují města a obce. Seznámení s návrhem novely provedli zástupci MVČR. Po jejich úvodu a popisu změn se vedla široká diskuse k navrhovaným úpravám znění zákona. Hlavním bodem zájmu byly změny, které se týkají změn v ustanoveních k nakládání obcí s nemovitostmi a dále rozšíření povinnosti obcí při majetkových operací a při jednání a rad a zastupitelstev. Dalším bodem byl materiál o spolupráci s EU – kohezní politika 2014-2020 a priority ČR v rámci EU a dotační politiky.

Řada připomínek zástupců měst a obcí bude zvážena a bude o nich vedena další diskuse při koaličních jednáních. Podobná jednání budou pokračovat i v průběhu zbytku roku, se snahou provázat tok informací mezi státní správou a zástupci samospráv.

Ing. Zdeněk Šoral
místopředseda KO TOP 09 ÚStecký kraj