× Pohněme s tím. Společně!

TOP 09: Zakázky Ústeckého kraje musí být bez osobních vazeb

23. 5. 2012

Krajské vedení by mělo okamžitě zásadně změnit způsob zadávání zakázek a jejich vyhodnocování. Je neudržitelné takto neprůhledně hospodařit s financemi. Zavání to způsoby hejtmana Ratha a hlavně velkými problémy pro krajské projekty. Kraj by měl být otevřenější vůči občanům a ukázat, že peníze daňových poplatníků jdou na užitečné projekty a neslouží zájmům skupiny politiků a firem.

Rozhodně by mě nepřekvapilo, kdyby se něco podobného jako u hejtmana Ratha dělo také v našem kraji. Žádáme vedení kraje, aby zveřejnilo, které firmy pro něj organizují výběrová řízení, a jasně deklarovalo, že s nimi krajští politici nemají žádné osobní vazby. Voliči by měli vědět, že kraj veřejné peníze utrácí účelně a vyvrátit podezření, že s některými firmami nespolupracují lidé kolem hejtmanky dlouhodobě,“ říká kandidátka na hejtmanku za TOP 09 a STAN Karola Haasová.

TOP 09 už dříve upozornila na to, že krajské vedení využívá tzv. losovačky, tedy zúžení počtu zájemců o zakázku pomocí náhodného výběru mezi firmami. Neprůhledné jednání, které hazarduje s penězi daňových poplatníků  se například chystalo vedení kraje uplatnit letos na výběr zakázek za více než 885 milionů korun. „Už loni jsme vyzvali hejtmanku Vaňhovou, aby výběr tímto stylem změnila. Nakonec to udělala až po našich opakovaných urgencích a varování ministra Kalouska. Skončily losovačky u akcí, které platí Evropská unie,“ řekl místopředseda krajské organizace Jakub Zavoral.

To, jak krajští radní postupují při udělování zakázek je dlouhodobě skandální. Příkladem je i zakázka společnosti REMA Media na propagaci rekultivovaných území v kraji. Práci za 30 milionů korun si radní kraje objednali u společnosti, která vznikla pouhé tři týdny před vypsáním výběrového řízení, když podmínkou byla nejméně tříletá zkušenost v oboru reklamních služeb. Špičkou ledovce se ukázal už problém v Krajské zdravotní a.s., která musela kvůli chybám a předraženým zakázkám v krajských nemocnicích vrátit 400 milionů korun. Společnost přitom vlastní a fakticky řídí Ústecký kraj.

TOP 09 a STAN má úplně jinou představu, jak by měl kraj fungovat. „My plánujeme zveřejňovat všechny smlouvy na krajské zakázky nad 100 tisíc korun a také všechny osoby, které vybírají vítěze,“ dodala Haasová.

V Ústí nad Labem 23.5.2012                                                        Rostislav Kadlec, krajský manažer TOP 09

Kontakt:

Karola Haasová 605 538 446