Návštěva Dr. Ing. Jaromír Drábka v Mostě a MUDr. Pavla Vlasáka v kojeneckém ústavu v Mostě

17. 9. 2012

Dne 17. 9. 2012 navštívil Kojenecký ústav v Mostě ministr práce a sociálních věcí Dr. Ing. Jaromír Drábek a místopředseda regionální organizace TOP 09 Most a kandidát do krajského zastupitelstva MUDr. Pavel Vlasák. Předmětem tohoto setkání byla diskuze vztahující se k připravované novele zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů. Tato legislativní změna byla iniciována výzvou mezinárodní organizace UNICEF, která zastupuje práva dětí. Cílem změny je preferovat pěstounskou péči, před péčí ústavní, nikoliv chybně, mediálně prezentované tvrzení, že se kojenecké ústavy úplně zruší. Tento krok není žádným neuváženým experimentem. Ústavní péči ruší i další evropské země a to tím, že mění věkovou hranici pro umístění dětí. Například v Polsku stanoví k roku 2015 tuto hranici na sedm let a od roku 2019 dokonce na deset let. Španělsko v těchto dnech zveřejnilo, že ustoupí od umisťování dětí do šesti let do ústavu. Zásadním argumentem pro tuto změnu je zlepšení péče o děti. Polovina dětí je v kojeneckých ústavech ze sociálních důvodů, to je samozřejmě špatně. Snahou legislativního kroku předloženého MPSV ČR je podpořit systematickou a precizní sociální práci s rodinami, aby děti mohly zůstat v původním prostředí. Pokud tato alternativa nebude realizovatelná, budou děti umístěny do pěstounské péče anebo dočasné pěstounské péče. Nebude-li schůdná ani tato varianta, pak přichází na řadu péče ústavní. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce rozšířit řady pěstounů, sjednotit systém jejich přípravy a v cílených kampaních získávat pěstouny nové.

Na připravovaná opatření je mostecký kojenecký ústav, dle slov ředitelky PhDr. Milady Šilhové, celkem dobře připraven. Ústavní péče (myšleno kojenecké ústavy) byla v Ústeckém kraji již v předchozích letech "centralizována" právě v rámci mosteckého kojeneckého ústavu. V rámci regionu došlo k snížení kapacity těchto ústavů a tyto změny nepřinesly zatím žádná zásadní negativa a problémy. Všichni účastníci dnešní diskuze se shodli na tom, že je nutné vždy postupovat individuálně ke každému dítěti. To připravovaná novela nikterak nelimituje. Prioritou je snaha zajistit maximální kvalitu života každého dítěte. Transformace péče o děti je v tomto ohledu nutná.

PhDr. Bc. Dita Vlasáková

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ÚSTECKÝ KRAJ