× Pohněme s tím. Společně!

Cenzura v Českém rozhlasu? Gottwald by měl radost

23. 10. 2013

Vážení občané,

ještě ani nejsou u moci a už se jich někteří bojí! Jak jinak si vysvětlit fakt, že redaktorka veřejnoprávního Českého rozhlasu uťala řeč kardinála Dominika Duky v okamžiku, kdy se spravedlivě rozhořčil nad nehorázným požadavkem ministra vnitra v demisi znovu zestátnit církevní majetek na Pražském hradě. Posuďte sami (v čase 21:20 – 26:35).

Kardinál ostře odsoudil populistické výkřiky proti církvi a připomněl, že tyto bolševické manýry ohrožují naši bolestně vydobytou svobodu. Hmotná nezávislost církve je přeci jedním ze základních sloupů nezávislosti v názoru, ve svobodě slova. To věděl i Klement Gottwald a jeho KSČ. Proto kradli, zatýkali a vraždili.

TOP 09 pozorně sleduje tyto plíživé, šálivé kroky nebezpečných populistických křiklounů. Je nám upřímně líto, že strana, která má slovo „křesťanská“ i v názvu, strana s takřka stoletou parlamentní historií, která by mohla být zvláště vnímavá k těmto záludným stopám šířícího se totalitarismu, je příliš málo slyšet.

Podivné jednání ČRo při rozhovoru s Dominikem Dukou vyvolalo ostrou reakci našich, Topáckých, politiků. Koneckonců to byla TOPka, která prosadila zákon o narovnání vztahu státu a církví a tím odstranila jeden z posledních reliktů komunistické totality.

Karel Schwarzenberg, přítel Dominika Duky, nenechává nikoho na pochybách, že kardinálovy obavy sdílí: „Se zájmem jsem četl o vyjádření kardinála Dominika Duky v Radiožurnálu, kde mu moderátorka utnula slovo. Četl jsem to pozorně, nikde nestálo, že by vyzýval k volbě jakékoli strany. To je mu naprosto cizí. Má obavy z vývoje u nás a já tyto jeho obavy sdílím. To, že už se proti tomu nesmíme ohradit na veřejnosti, je opravdu pozoruhodné. Český rozhlas má informovat, nikoli cenzurovat.“

ani Leoš Hegersi na svém fb nebere servítky: „ Jsem naprosto šokován tím, že kardinála Dominika Duku - čestného a slušného člověka - odpojili z rozhlasového vysílání, protože mluvil pravdu. Navíc pravdu o komunismu. Myslel jsem si, že některá témata má již naše země za sebou... Evidentně jsem se mýlil. Chtěl bych proto znovu vyzvat, abychom všichni šli k volbám. A volili hlavou!“

Vážený pane Mourečku, ještě nejsou u moci a už se jich bojí – co nastane, až se nedemokratické strany či hnutí ujmou vlády v této zemi? Zastaví církevní restituce? Nepohodlným duchovním zakážou pracovat? Zglajchšaltují rozhlas, televizi? Nařídí, co se má učit? Co se má myslet?

Ne, ne, není to tak nemožné. Zatím.  Je to na nás. Volme hlavou!

S přáním radostných vyhlídek

Terezie Radoměřská, volební tým TOP 09