25. 1. 2024

Problematice Heřmanické haldy se dlouhodobě věnuje Jiří Michalisko, člen TOP 09 a člen Výboru pro životní prostředí MSK, který poskytl rozhovor týdeníku Reflex. Reportáž k Heřmanické haldě naleznete ve 4. čísle ze dne 25. 1. 2024 na stranách 32-37.

Úryvky z reportáže:

Podle jedněch ekologická katastrofa, jež hrozí výrazně eskalovat – pokud by termická aktivita odvalu Heřmanice zasáhla skládku nebezpečného odpadu nebo by zahořely toxické kaly, musela by se pravděpodobně evakuovat část Ostravy. Podle jiných jde jen o strašení, protože stoletá halda, jež průběžně hoří a znečišťuje nejen ovzduší, je běžná „ostravská“ záležitost, na kterou jsou místní zvyklí. Reflex vyrazil na místo, aby zjistil, jak to je.

Když se vydáte v Ostravě směrem k Věznici Heřmanice nebo do části Hrušov či budete na okraji Bohumína, nemůžete ji nevidět. Ošklivou černohnědou krajinu jako z postapokalyptického filmu. Táhne se daleko, sem tam na ní rostou viditelně zmírající stromy, jinde jsou zaparkovány těžké stroje, místy se z ní kouří – což ale není z dálky až tak vidět. To musíte blíž, přímo na odval, abyste ocenili jeho mohutnost, zápach, jedovatost – po pár minutách vás začne bolet hlava.

ODDĚLOVACÍ (NE) VZDUŠNÁ STĚNA

Z důvodu zabránění prohoření haldy ke skládce nebezpečného odpadu byla naplánována více než čtyři sta metrů dlouhá a zhruba sto padesát metrů široká oddělovací vzdušná stěna. Pro státní podnik DIAMO, jenž má sanaci odvalu Heřmanice na starost, ji na zakázku začala realizovat soukromá firma Ridera Bohemia. Ovšem když ji částečně vyhloubila – a její relikty lze i dnes místy vidět –, začala ji zavážet pravděpodobně stavebním odpadem. Alespoň tak navezená masa, jež se tyčí k nebi, na první pohled působí. Najdete v ní kdeco od zbytků cihel, betonu, dřeva, polystyrenu a molitanu přes linoleum po kabely.

Místo vzdušného oddělovacího „nic“ vyrostla další hromada, jejíž části zjevně nejsou nehořlavé, a navazuje na termicky aktivní haldu. Tato „oddělovací“ stěna vyrostla pravděpodobně načerno. Protože i když DIAMO podepsalo ke smlouvě na oddělovací vzdušnou stěnu dodatek s tím, že ji Ridera Bohemia může zasypat, materiálem mělo být pouze rozdrcené nehořlavé kamenivo. Místo toho vyrostla v podstatě černá skládka.

Obavy o prohoření ke skládce nebezpečného odpadu tedy nadále trvají.

STÁTNÍ ZLOČINECKÁ ORGANIZACE

DIAMO je zločinecká organizace financovaná z veřejných prostředků,“ říká Jiří Michalisko, politik ze severní Moravy za TOP 09. Problému odvalu Heřmanice se věnuje sedm let a je z toho víc než frustrovaný, protože nejen že se podle něj nic neděje pro to, aby se halda a znečištění s ní spojené snižovaly, ale problémy, a to nejen nové nelegální skládky, naopak přibývají.

Těch problémů je samozřejmě hodně, z hlediska ekologie a kvality života místních občanů jsou kromě samotné hořící haldy podle mě největším ohrožením jednak laguny plné toxických kalů, které DIAMO dle svého prohlášení vymístilo již v roce 2012 – první hráz už začala hořet. A pak skládka nebezpečných odpadů. K níž se dle monitoringu také přibližuje termická aktivita haldy. Vychází mi z toho děsivý scénář. Pokud by celé nebezpečné pozadí na haldě začalo hořet, nastane skutečně velký průšvih a přímé ohrožení zdraví a možná i životů mnoha desítek tisíc obyvatel Ostravy,“ alarmuje Michalisko.

Jsem připraven nenechat trávit Ostraváky beztrestně. Nejhorší na tom je, že v tom nakonec jedou stejní lidé z Agrofertu. Tři roky nazpět tehdejší ministr Havlíček za ANO dostal všechny informace s podklady ke kontaminacím a rizikům, jež na haldě jsou. A místo toho, aby okamžitě začal řešit kroky sanace vyplývající ze zákona o státní firmě DIAMO, jež přímo spadala do jeho kompetence, celý problém bagatelizoval a začal hledat viníky jinde v soukromých firmách. Výměnou generálního ředitele ukončil dosavadní schválené práce na sanaci a po podnikatelsku, jak je jeho straně vlastní, obrátil kurs směrem: po nás spálená země, dodává.

BEZPEČNOSTNÍ RADA

Ostravané o problémech s haldou podle něj donedávna nevěděli. Částečně proto, že už si zvykli, že na Ostravsku pořád něco hoří a doutná, a pak také proto, že se o tom nemluvilo. Státní podnik DIAMO prý systematicky situaci bagatelizuje a sděluje nepravdy. Bohužel na tuto hru podle něj v minulých volebních obdobích přistoupili i mnozí místní politici a také vedoucí některých zodpovědných státních úřadů.

„Co se na to dá říct? Ředitel báňského úřadu, na který padá taky dost velká míra zodpovědnosti, když zjistil, že informace kolem haldy vyšly na povrch, odešel rychle do penze. Dnes je v tom všem naštěstí celkem intenzívně zapojena ČIŽP, která tam provádí současně několik kontrol. Ale proč až teď? To přece mělo proběhnout už dávno. Musíme jen doufat, že ČIŽP bude konečně konat ve jménu ekologie a občanů, a ne proti nim. Protože i dva roky po volbách je tam i díky služebnímu zákonu velký vliv politiků ANO,“ říká Jiří Michalisko.

Podle něj měla ČIŽP už dávno přimět ministra životního prostředí Petra Hladíka, aby svolal minimálně Bezpečnostní radu kraje, ne-li státu, a konat v součinnosti s orgány policie.

Adéla Knapová, Reflex, 25. 1. 2024

Štítky
Osobnosti: Jiří Michalisko
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme