Zavádějící údaje tisku o zdravotnictví je třeba uvádět na pravou míru

Příklad nesprávné a navíc nepravdivé interpretace na webu idnes.cz

1. 3. 2012

 

 

 

 

 

 

 

ZDROJ:

http://zpravy.idnes.cz/lekaru-v-nemocnicich-bude-mene-podle-hegera-to-staci-fx7-/domaci.aspx?c=A120226_203134_domaci_brd

 

Např.

1. LDN

MF píše, že na LDN bude 1 lékař na 250 pacientů

X

Vyhláška stanoví, že na LDN je 1,3 lékaře na 30 lůžek, pouze v ÚPS (Ústavní pohotovostní službě – večerní a noční hodiny) může sloužit 1 lékař podle náročnosti ošetřovatelské péče na 120 nebo 250 lůžkách.

Dnes je dle sazebníku na ÚPS stanoveno 0,12 lékaře na  30 lůžek, tj. 1,2 na 300 lůžek. Vyhláška tedy počet ještě mírně navyšuje.

 

2. ARO

MF píše, že na ARO bude mít 1 lékař na starost 12 lůžek .

X

Vyhláška stanoví, že na ARO bude na 12 lůžkách 8,6 lékaře

Pouze v ÚPS bude moci zabezpečovat jeden lékař maximálně 8 lůžek.

 

3. Porodnice

MF píše, že zde zajišťují péči lékaři po škole.

X

Vyhláška stanoví, na gynekologicko porodnickém oddělení zabezpečují péči na 30 lůžkách 2 lékaři gynekologové – porodníci a další dva lékaři s odbornou způsobilostí, z toho jeden s certifikátem.

+

Péče na porodním sálu vždy zajišťuje gynekolog, porodník a porodní asistentka, anesteziolog a další pracovníci.

Pokud se jedná o zabezpečení ÚPS na gynekologicko- porodnických odděleních, může sloužit lékař s odbornou způsobilostí s certifikátem, pokud je zajištěna fyzická přítomnost lékaře specialisty do  20 minut, zároveň je však porodní sál zajištěn, jak je uvedeno výše.

 

4. MF: „lékaři mohou sloužit i na odděleních, pro která nemají specializaci „…

X

Vyhláška stanoví, že v každém oboru zabezpečuje péči příslušný specialista. Pokud se jedná o tzv.,.“společný lůžkový fond“, péči zajišťuje lékař se specializovanou způsobilostí nebo zvláštní odbornou způsobilostí v oboru, který má společný základní kmen s obory poskytované péče. Zároveň však musí být na vyžádání zajištěna fyzická přítomnost lékaře specialisty oboru, ve kterém je poskytována péče pacientovi. – tedy naprosto scestné vysvětlení MF

Pokud je v některých částech vyhlášky stanovena dostupnost zdravotnického pracovníka, vyhláška jasně definuje, jak a kdy má být dostupný.

„Dostupností zdravotnického pracovníka se rozumí dostupnost rady a pomoci prostřednictvím telefonu nebo elektronicky, v případě vyžádání fyzická přítomnost v závislosti na naléhavosti provedení výkonu a na klinickém stavu pacienta“

Podobně např. …„Pokud je součástí oddělení, operačních a porodních sálů RTG nebo CT přístroj, vyžaduje se dostupnost radiologického asistenta nebo radiologa tak, aby byla zajištěna fyzická přítomnost při provádění lékařského ozáření, a dostupnost rady a pomoci klinického radiologického fyzika prostřednictvím telefonu nebo elektronicky a v případě potřeby fyzická přítomnost“.

Tedy opět naprosto scestné informace pro veřejnost, lékař nemůže být např.. v Alpách, protože se musí na vyžádání fyzicky dostavit k pacientovi.

Pavol Lukša, poslanec

Ostrava, 1.3.2012

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme