Velká Polom

nejúspěšnější malá obec v Moravskoslezském kraji

26. 3. 2010 | 00:00

„Velká Polom uspěla v konkurenci 200 předložených žádostí o dotaci hned se třemi projekty a získá dohromady přes 54 mil Kčz Regionálního operačního programu Moravskoslezsko,  které využije na  výstavbu nové mateřské školy, rekonstrukci a vybavení základní školy a výstavbu zázemí pro sportovce.  Do obce má namířen ještě jeden příspěvek z evropských fondů – na výstavbu víceúčelového hřiště u základní školy – na tento projekt získá cca 4 milKč“.  Tolik tisková zpráva z 21.ledna 2010,

Komentář starostky obce:

Obec Velká Polom tvoří jednu z okrajových částí okresu Ostrava-město a leží na „proslulé“ státní silnici I/11.  Proslulá je hlavně tím, že v případě nehody je okamžitě zablokovaná v obou  směrech, tedy na Opavu i Ostravu a nám se pak velmi těžce dýchá. Kolem cesty je tradičně budována většina objektů občanské vybavenosti.

To, co nás trápí delší dobu, je právě umístění předškolního zařízení u této hlavní komunikace. Hluk, prach, nebezpečí, ale i malá kapacita zařízení a tristní stavebně technický stavbudovy MŠ  jsou důvodem, proč již několik let usilujeme o získání finančních prostředků na vybudování zařízení nového. A letos jsme sklidili plody svého úsilí – z ROP jsme získali dotaci na výstavbu nové školky, a to hned vedle základní školy. Toto umístění jednak eliminuje všechny výše uvedené negativní vlivy, ale především zjednoduší a zlevní provoz. Děti si navíc zvyknou na prostředí a přítomnost starších dětí a jejich přestup do základní školy jim nebude působit takové těžkosti.  Předpokládaný rozpočet projektu je téměř 25 mil Kč, z toho dotace může činit až 92,5 % uznatelných nákladů.  Zahájení prací plánujeme počátkem září 2010 , po dokončení  rekonstrukce přilehlého objektu základní školy.

Uvedená  rekonstrukce ZŠ je dalším úspěšným  dotovaným  projektem s  rozpočtovými  náklady cca 24 mil Kč. Nejde jen o rekonstrukci stávajících rozvodů vody, elektřiny, topení, ale i o nové šatny a sociální zázemí, výměnu oken, zateplení, vybavení  novou audiovizuální technikou a ostatním zařízením. Tato část školy bude nadstavena, vzniknou nové prostory pro mimoškolní výuku, družinu, LŠU a společenská místnost pro kulturní a jiná vystoupení, příp. setkávání rodičů s dětmi.  Nové prostory s moderním vybavením zpříjemní dětem výuku a vytvoří pracovní podmínky pedagogům na patřičné úrovni.

A protože děti potřebují pohyb, požádala Základní škola o dotaci na výstavbu víceúčelového hřiště, které bude postaveno na školní zahradě. Výuka tělesné výchovy tak získá na kvalitě a doplníme   prvek, který byl všemi postrádán. Cena tohoto zařízení bude necelých 5 mil Kč.

Po dokončení těchto investic, týkajících se školských zařízení v obci,  nám bude scházet už jen jedno – abychom přestavěli či vybudovali novou tělocvičnu. Snad to také vyjde.

Ale u sportu ještě zůstaneme.  V sousedství školní zahrady se nachází fotbalové hřiště a vedle něj objekt tribuny – typická stavba, odpovídající minulému století. Po její demolici se začne s realizací  dalšího projektu –zázemí pro sportovce. Budou to šatny a sociální zázemí    pro sportovce, WC i pro veřejnost. Nad objektem bude vystavěna nová zastřešená tribuna. Náklady – cca 10 mil Kč.

Všechny projekty jsou veřejností vnímány jako velmi potřebné. Věříme, že se nám podaří překonat všechny administrativní formality a těšíme se, až pro veřejnost nové objekty zpřístupníme. Nebude to jednoduché. Starostové, kteří již mají s dotacemi tohoto typu zkušenost,  říkají, že nezažili nic náročnějšího.  Já zůstávám optimistou –  možná i proto, že nevím, co nás čeká. Vím jen jedno, že s pracovníky Regionální rady v Ostravě je velmi dobrá komunikace, věci rozumějí a jsou vstřícní. A to je základ úspěchu. Věřím,  že společně s nimi vše  zvládneme se ctí a bez ztráty kytičky.           

A mé vlastní pocity? Jsem ráda,  že evropské fondy jsou tu opravdu i pro nás,malé obce, které ze svých vlastních rozpočtů by tyto investice nikdy nezvládly. Podaří se nám tak postupně zkrášlit náš venkov a zpříjemnit život nám všem. Mám obrovskou radost, že jsem u toho, u změn, které jsem mohla ovlivnit a které v naší obci jsou vidět na každém kroku. Jsme živým důkazem, že spousta věcí je řešitelných i slušným způsobem, i když nápor práce byl a bude obrovský. Bez toho by to však nešlo.   

Ale zásluhy nemám jen já, nic není dílem jedince, člověk sám o sobě toho moc nezmůže. Je nutné   poděkovat všem, kteří se do přípravy zapojili – agenturám, které žádosti zpracovaly ve výborné kvalitě, projektantům,kteří zpracovali projektovou dokumentaci a bez jejichž pomoci bychom některé pasáže žádostí vůbec neuměli vypracovat, pedagogickým pracovníkům, kteří přispěli svými názory. A také mým kolegům – úředníkům, kteří zpracovávali spoustu podkladů, statistik a jiných potřebných informací, ale i všem zastupitelům, kteří akceptovali mé návrhy a zvedli ruku pro mnohé výdaje, jejichž návratnost byla velmi nejistá.  Zúročila se tak nejen naše odvaha, ale i schopnost koncepčního řešení mnohých záležitostí.  U některých věcí mnohdy došlo k názorovým střetům, ale po celou dobu jsme sledovali základní linii. A to se podařilo. Věřme, že to ocení všichni naši občané, neboť tento úspěch je v historii naší obce ojedinělý.

             

Ing. Ludmila Bubeníková, starostka obce
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme