7. 12. 2011

Moravskoslezský kraj získá více než 350 milionů

O stovky milionů více z daní získají v dalších krizových letech také všechna města a obce v Moravskoslezském kraji. Tedy pokud vláda schválí novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Zákon vypracovalo Ministerstvo financí a vláda jej projednává právě dnes.

Mezi obce v kraji se v případě, že zákon projde, rozdělí navíc 350 milionů, tedy takovou částka, jakou podle dnešních kritérií získává třicetisedmitisícové město Třinec. Jenom dalších pět největších okresních měst kraje: Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín a Opava v regionu mohou mít ročně navíc až 114 milionů korun.

Konkrétně: Nový Jičín by mohl získat více než 29 milionů korun, Bruntál o skoro 24 milionů, Frýdek-Místek a Opava by si polepšily o 23 milionů a Karviná o 14 milionů korun. Ovšem největší přínos bude mít novela pro malé obce s dvěma až pěti tisíci obyvateli, kteří jsou nyní při přerozdělování daní nejvíce znevýhodněnou skupinou.

Návrh RUD má poskytnout lepší podmínky pro více než 8 milionů obyvatel v 6 200 obcích.

V současné době mají tisíce měst a obce podstatně nižší příjmy z daní než čtyři největších města - Praha, Plzeň, Brno a Ostrava. V těch ale žije jen pětina obyvatel, přesto získávají téměř polovinu peněz ze společného “balíku” sdílených daní.

"Zástupci města Ostravy v čele s primátorem nesmyslně straší veřejnost, že budou muset zdražit městskou dopravu, zavřít městská zařízení, a že je pro ně tento návrh likvidační. Nikoho však z vedení města nezajímá, jak musí hospodařit ostatní města a obce. Bohužel za posledních deset si Ostrava zvykla na vysoké příjmy, které jsou na úkor menších obcí a měst a nyní nechtějí přijmout svou zodpovědnost a snažit se hledat cesty k efektivnějšímu hospodaření,“ říká poslanec a krajský předseda TOP 09 Pavol Lukša.

Změna v rozpočtovém určení daní má širokou podporu mezi českými starosty i občany. To minulý týden potvrdily také desítky starostů z Moravskoslezského, kteří vyzvali poslance a senátory, aby co nejrychleji rozdělování daní změnili. Starostové Moravskoslezského kraje podporují přijetí novely zákona o RUD ve znění navrženém Ministerstvem financí a žádají zákonodárce, aby podporovali urychlené přijetí této novely a při hlasování ji schválili s platností od ledna 2013.

Prostřednictvím serveru obcelidem.cz nově oslovují lidé poslance ze svých krajů a snaží se je aktivně přesvědčit, aby pro změnu financování obcí hlasovali. Ze stránek www.obcelidem.cz už také obyvatelé odeslali 338 mailů svým starostům a 711 mailům svým poslancům s výzvou, aby podpořili návrh Ministerstva financí na nové rozdělení daní, a také s nápady, jak by v budoucnu mohly jejich obce s nově získanými penězi naložit. Webové stránky evidují už více než 30 tisíc návševníků.

Pavol Lukša

V Ostravě, 7. prosince 2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme