Kolaps nečekejme, kraj musí spolupracovat

23. 1. 2011

Požadavkům lékařů rozumím, ale v současné situaci je považuji za přemrštěné. Pokud se snažíme ve státní správě ušetřit, všude možně se propouští a snižují platy, zatímco ve zdravotnictví se výše platů zachovala, pak se požadavky na skokový růst platů o polovinu (na průměr 70 tisíc Kč) ocitají zcela mimo realitu. Mnoho lidí si ťuká na čelo, zvláště u nás v Moravskoslezském kraji, kde je průměrná mzda 21 tisíc korun a vysoká nezaměstnanost. Nedivím se, že protest lékařů ztrácí na podpoře veřejnosti.

Připomeňme také, že stát je zřizovatelem jen malého počtu nemocnic, a to především těch fakultních.

Mnohem více jich vlastní kraje a města a ty mají za hospodaření svých nemocnic odpovědnost. Jinak tomu není ani v Moravskoslezském kraji. Ptejme se proto krajských představitelů, proč mrhali prostředky na proplácení regulačních poplatků a nesměrovali je na platy lékařů? Proč totéž činilo město Ostrava za ošetření na Fifejdách a nepřidalo raději tamním lékařům? Ptejme se také, proč se hromadné výpovědi týkají především krajských a městských nemocnic. Za důležité považuji, že výpovědi se vyhnuly ostravské fakultní nemocnici. Ta hospodaří relativně dobře a lékaři zde mají nadstandardní platové podmínky. Fakultní nemocnice tak bude moci nahradit podstatnou část výpadku péče, která nastane po případném odchodu lékařů z různých zařízení v Moravskoslezském kraji. Kromě toho ministr Heger dojednal s představiteli soukromých praktických lékařů i ambulantních specialistů, že budou moci přijímat více pacientů a pojišťovny jim budou tuto dodatečnou léčbu proplácet. Jinými slovy, jsem přesvědčen, že pokud bude vedení kraje spolupracovat, k žádné krizové situaci na severní Moravě nedojde.

Domnívám se také, že lékaři by měli své výpovědi stáhnout a ponechat ministru Hegerovi trochu času na to, aby udělal ve zdravotnickém systému pořádek. Jinak se nikomu nebude chtít dávat další peníze, které zmizí v „černé díře“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme