× Pohněme s tím. Společně!

Důchodová reforma

16. 5. 2011

O nutnosti změn v systému, který byl nastaven před více než sto lety, snad dnes již není pochyb. Dříve se doba, kterou lidé trávili v důchodu, omezovala na roky. Dnes však můžete v penzi prožít až dvacet i více let, a proto není možné udržovat stejná pravidla. Důvod je velmi prostý – fakticky ubývá ekonomicky aktivních lidí, kteří mohou na penze současným důchodcům přispívat,“ říká Jaromír Drábek.

„Výraznou novinkou tak bude pro Českou republiku tzv. druhý důchodový pilíř založený na penzijních fondech. Jako jedna z mála bývalých komunistických zemí jsme jej u nás doposud nezavedli a nemohli tedy občanům nabídnout možnost spořit tak, aby si zajistili vyšší důchod než ten, který by jim poskytl stávající tzv. průběžný model. Stále jde ale jen o rozšíření variant. Námi navrhovaná reforma tak nikoho ke změnám nenutí, protože systém, který je platný nyní, nadále zůstává,“ doplňuje ministr práce a sociálních věcí.

„Důchodový systém je velmi složitou oblastí a o tom, co by bylo proČeskou republiku nejvhodnější, proto byly vedeny diskuse mnoho let. Žádná z dosavadních vlád se však nedokázala na konkrétním řešení dohodnout. Až nyní se všechny koaliční strany shodly na modelu, který připravilo současné ministerstvo práce a sociálních věcí.

Avšak veškeré studie a srovnání, panely či odborné diskuze, kterédo současné doby proběhly, náš koncept přirozeně takézohledňuje,“ dokončil úvod k chystané reformě ministr Drábek.

Právě pro komplikovaný ráz důchodové reformy je možné očekávat, že i na Vaší straně se objeví množství podnětů a návrhů k jejímuznění. Založili jsme proto pro Vás diskusní skupinu na portálu MY.TOP09! Jejím prostřednictvím se zároveň budeme snažit uvádět na pravou míru veškeré nepravdy, polopravdy a mýty, které se kolem reformy leckde objevují. To konečně činíme i na našich webových stránkách. Zde naleznete i argumentaci Jaromíra Drábka k "lžikampani" odborů! Všechny materiály jsou Vám k dispozici - proto stahujte, šiřte a diskutujte!

Pavol Lukša

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ