Byl jsem velmi smutný…

Úvaha Ing. Kutého

29. 1. 2010

Klasický veletrh s klasickou skladbou vystavovatelů.Bohužel jsem zde potkal i konkurenční společnosti a tam jsem po dlouhé dobězažil určitý pocit studu a rozčarování. Ne za sebe, ale za společnostiv České republice, které se honosí tituly lídři trhu, lídři klastrů.Dovolte vysvětlení.

Dle informací, které jsem získal,  v roce 2009 společnost ČEZ vybralaněmeckou společnost ALSTOM, aby zajistila výstavbu nové elektrárnyv Ledvicích. Je to obrovská investice, která je první po patnácti letechv tak velkém rozsahu.

Chápal jsem, že touto stavbou je pověřen ALSTOM. Nositelmnoha technologií nutných k realizaci této stavby. Na druhou stranu jsemsi říkal, že po stavební stránce budou určitě zajišťovat tuto stavbuspolečnosti z České republiky. Nevím přesně, v jakém rozsahu sebudou podílet na stavbě lidé z Česka, ale významnou část realizacestavebních prvků budou realizovat výrobci z Polska.

Konkurenční společnost v Polsku se podivovala, jak jemožné, že Češi si nechali „vyfouknout“ v této době tak lukrativní zakázku.Divili se a zároveň se usmívali. Jen si vezměte, že v případě mé společnostibyl objem zakázky 1200 T . V celé České republice se prodá v průměrucca 7000T/rok tohoto výrobku. Což dělá přibližně 17% z celkového množství.

Když jsem si dal tato čísla dohromady, byl  jsem opravdu velmi, ale velmi smutný. Kam  se poděla obchodní strategie a dovednostvelkých českých firem, aby zajistily realizaci této velké tuzemské zakázky.Jejich pasivita je pro mne nepochopitelná. Kde se ztratila určitá míraodpovědnosti , zajistit práci pro své subdodavatele? Samozřejmě jsmev tržním hospodářství. Rozhodují určité parametry tj. cena , kvalita,termíny dodání. Ale myslím si, že toto vše mohou firmy z Česka nabídnout.

ing.Vladimír Kutý

místopředsedy ostravské organizace TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme