Volný: Opravdu s poctivostí nejdál dojdeš?

29. 6. 2017

Při pohledu na dnešní politickou scénu a společnost přemýšlím, zda některá rčení našich maminek či babiček již částečně nepozbyla svou platnost. Nebo, kulantněji řečeno, zda poněkud nezastarala. Třeba to zmíněné: „S poctivostí nejdál dojdeš“. Už mnohokrát jsem slyšel jeho inovovanou verzi: „S poctivostí nejdřív pojdeš“. Nebo dříve okřídlené: „Lež má krátké nohy“. Ano i dnes se používá, ale mám pocit, že spíše jen jako jakýsi bonmot při salónních diskusích. V každodenní realitě je spíše vzácností narazit na člověka, který si alespoň občas nepomůže drobným faulem. Nechci žehrat na neutěšený stav společnosti nebo moralizovat. Je to jen vyjádření mého pocitu, že pravděpodobně procházíme obdobím určité relativizace hodnot. Relativizace ve jménu dosažení cílů, úspěchů, štěstí...

Dnešní první přikázání zní: „Člověče, prosaď se“. To samo osobě není špatné, pokud by se ono prosazování se odehrávalo na hřišti, jehož mantinely by tvořila ta nemoderní rčení našich předků. Ne, opravdu nejsem tak naivní, abych si myslel, že oni vždy hráli fér. To ani zdaleka, jen se jaksi nenosilo chlubit se svými přešlapy veřejně a vydávat je za doklad schopností a mazanosti. A netleskalo se tomu tak často, jak se tomu často tleská dnes.

Protože politika je obrazem celé společnosti, a navíc jsou její vrcholní představitelé dennodenně v médiích, vidíme zde stejný trend. Jak jinak si vysvětlit, že lhářům a hulvátům stoupají preference, že se stále velké podpoře těší ti, kteří hrají na strunu nenávisti a nesnášenlivosti? Má vůbec člověk skutečně žijící s ideály pravdy a poctivosti šanci uspět v této vysoké hře?

Je jasné, že jen poctivost a pravdomluvnost nestačí. Poctivý trouba může být svým způsobem také nebezpečný. Jsou tedy odbornost, erudovanost, tah na branku, schopnost zavázat si lidi, získat dobré konexe, pro politika důležitější vlastnosti? Nemyslím si, protože chceme-li, aby naše společnost byla silná nejen ekonomicky, ale také lidsky, musí ji vést politici, kteří budou odborně zdatní a přitom pevní a čestní. Jen tak se nenaplní Platónovo varování, že kvůli nezájmu nás občanů nám budou vládnout nejhorší z nás.

Nemyslím si, že jsem úžasný a dokonalý, ale nestačí mi jen kritizovat a nadávat na všechny okolo. Proto jsem se rozhodl, že budu kandidovat do Parlamentu za TOP 09. Tato strana má většinu podobných chyb, jako jiné politické strany. Proč si to zastírat. Ale cítím, že má něco navíc. Nesbírá laciné populistické body a nenabízí silácká řešení. Oproti tomu nabízí prostor lidem, kteří věří, že za ideály svobody, demokracie, pravdy a slušnosti má stále cenu bojovat. Tak tedy budeme bojovat.

 

Lukáš Volný – místopředseda regionální organizace TOP 09 Ostrava

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme