TOP 09: Výročí okupace znovu připomíná důležitost našeho ukotvení v Evropě

21. 8. 2017

TOP 09 jako jediná politická strana v Moravskoslezském kraji v pondělí zorganizovala pietní akci k připomenutí invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v roce 1968. Na Masarykově náměstí v Ostravě se k ní připojilo přes sto lidí, kteří se zastavili i u protestsongů písničkáře Ziggyho.

TOP 09 se jednoznačně se hlásí k hodnotám demokracie a svobody. „To, že jsme přes čtyřicet let byli v područí totalitního sovětského režimu, na začátku umožnila i naše vlastní velká historická chyba. A z ní je třeba se poučit. Zvolili jsme si kdysi komunisty poté, co se zároveň s porážkou nacismu stalinský Sovětský svaz začal v naší zemi chovat jako její dobyvatel. To pak v srpnu 1968 znovu ztvrdil vojenskou okupací. I dnešní putinovské Rusko si za cíl klade postupný rozklad Evropy svobodných demokratických zemí. My jsme však Evropané a nepřestaneme jimi být,“ zdůraznil lídr volební kandidátky TOP 09 v Moravskoslezském kraji Herbert Pavera.

Milým překvapením bylo pro organizátory zapojení mladých lidí. Většina z nich sice dobu normalizace nezažila, znají ji však z vyprávění svých rodičů a prarodičů. To ocenila vysokoškolská pedagožka Michaela Roubíčková. „Servilní chování některých našich politiků a prezidenta vůči Rusku, které i dnes vojensky ohrožuje své sousedy, nebo vůči komunistické Číně, je nebezpečné pro budoucnost naší země. Tedy pro budoucnost našich dětí,“ zdůrazňuje dvojka kandidátní listiny TOP 09 Moravskoslezského kraje Michaela Roubíčková a vyzývá občany: „Opravdu velmi dobře zvažte, komu v letošních volbách dáte svůj hlas. Stojíme na křižovatce, a vy na ní rozhodnete, zda nabyde na síle orientace na současný ruský režim, nebo zda Česká republika pevně setrvá v demokratické svobodné Evropě.“

„Svoboda je nejen životní pocit, ale také jeden ze základních předpokladů dlouhodobé prosperity země,“ říká rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja. „Se ztrátou svobody vždy přichází postupný úpadek – společenský, kulturní i ekonomický,“ dodává kandidát číslo 3 za TOP 09 v Moravskoslezském kraji Pavel Tuleja.

Neodpusťme, aby se naplnilo: „Společnost, která se neponaučí z historie, je nucena si ji zopakovat.“

Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance H. Pavery

Kontakt: marcela.masna@top09.cz, tel: 00420 737 209 730

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme