TOP 09 Ostrava: Bio popelnice aneb přestáváme na podzim pálit listí

21. 3. 2016

Statutární město Ostrava oznámilo na tiskové konferenci 16.března 2016, že vzniká nová služba města Ostravy a společnosti OZO Ostrava určená občanům Ostravy, kteří trvale žijí v rodinném domě se zahrádkou.

Od letošního roku by měli nárok na bezplatné přistavení jedné BIO popelnice o objemu 240 l a její pravidelný svoz. Cílem je omezit podíl využitelného biologicky rozložitelného odpadu ve směsném komunálním odpadu ukládaném na městskou skládku a přispět k větší ochraně životního prostředí ve městě. Svezená zeleň bude následně využita ke kompostování. Nová služba bude plně hrazena z poplatku za komunální odpad. Ten i pro rok 2016 zůstává na 498 Kč na osobu za rok.

V zásadě je to výborná myšlenka. Je tak výborná, že se skoro děsím, co se za tím ve skutečnosti skrývá a jaká překvapení tato akce do budoucna přinese.

Zpracování bio-odpadu není nic nového. Již  dávno v okolních obcích jsem docela záviděl, kde za každou zahradou byla konstrukce komposteru pro trávu, nebo před domy popelnice na bio-odpad. Každoročně majitelé zahrad řeší čtverý problém: posekaná tráva, plevel z pletí záhonů, větve z podzimního stříhání ovocných stromů a předzimní likvidaci popadaného listí.

Nejjednodušší pro likvidaci jsou právě větvičky. Mulčovací stroj dokáže vyrobit výborné štěpky, se kterými se jak dobře topí v krbových kamnech, tak slouží jako zimní krytí pro některé rostliny na záhonech. Do jara je polovina štěpek rozložena, zbytek se spálí, jakmile proschne.

Největším problémem je posekaná tráva. Ta patří do komposteru. Jenže kompost není hotov za jeden rok, takže kapacita je velmi brzy přeplněna, i když se každý rok zespoda odebírá. Tráva doslova roste jako z vody. Kam pak s ní?

Ale co s plevelem? Do komposteru nesmí. Spálit se moc nedá, protože hrozně čmoudí. Rozhodit po zahradě nelze, to pak nestačíte plít. Takže jedině do pytle a do sběrného dvora. A jestliže tráva někdy roste jako z vody, u plevele to platí dvojnásob.

Podzimní listí je nekonečný příběh. Pohrabete, posbíráte, dáte na jednu hromadu. Do hodiny je to rozfoukáno. Takže buď spálit, nebo zase do pytlů a do sběrného dvora. Na rozdíl od toho plevele je však problém, listí je prostě strašně moc. Ovocné stromy, ořešák, lípa na silnici. Všude je ho plno.

Pro srovnání: když si objednáte u OZO bio-kontejner (770 litrů) a odvoz máte každé druhé pondělí, bude vás to stát za rok 1181 korun. Což není katastrofa, když spočítám, kolik člověk projezdí jen do sběrného dvoru. Krom štěpek, pro které je využití, a trochy trávy pro doplňování 2 komposterů, jde vše do tohoto kontejneru, včetně slupek ze zeleniny, brambor, ovoce.

Letos tedy vrátím bio-kontejner na 770 l a začnu pěchovat 240 l popelnici. Kontejner byl během sezóny naplněn do mrtě pouze dvakrát, ale i tak bych neměnil. Kdo má zahradu větší, asi bude mít kapacitní problém, ale řekněme, že nikdo nikomu nebrání pořídit si ten kontejner za vlastní peníze, nebo jednu popelnici za obecní a jednu popelnici za vlastní peníze. Protože tato cesta jednoznačně řeší problém, kam s tím.

Pokud bude prosazena vyhláška zakazující pálení listí, tak mám obavy, že opět jde o další regulaci, kdy samospráva má pocit, že ví zase něco lépe než občané samotní. Pálení listí je sice možná ekologický fujtajbl, ale zase patří to ke kouzlu podzimu. A nepálí se každý týden, to se pak většinou počká, až je ze stromů spadeno skoro vše. Jsem zvědav, kolik udání mezi sousedy poputuje na policii. Vsaďte se, že bude stačit jen příprava na špekáčky, kdy to někdy docela čmoud. A jak se policie zachová např. při pálení bramborové natě a pečení brambor v ní. Konzervativní politické smýšlení: O tento podzimní rituál bych opravdu nerad přišel, je to tradice. Pečenáče prostě nic jiného nedokáže nahradit. Myslím, že moje auto za jeden den zaneřádí ovzduší více.

Takže závěrem. Myšlence v obecné rovině tleskám. Jestli v tom není nějaké „šméčko“ v duchu boje o podojení evropské dotace, kde by tato akce měla být zase jen zástěrkou, aby si někdo bokem namastil kapsu, pak je to asi po prvé, kdy člověk od politiků kvituje něco, co má hlavu, patu a co opravdu smysluplně pomáhá občanům.

Radan Seidler

člen MO TOP 09 Slezská Ostrava