TOP 09 Opava uctila památku Jana Zajíce

26. 2. 2016

Na protest  proti Sovětské okupaci Československa a v naději, že ostatní lidi vytrhne z apatie smířlivosti s komunistickým režimem se  25. února 1969 na Václavském náměstí v Praze upálil osmnáctiletý student z Vítkova Jan Zajíc U hrobu na vítkovském hřbitově se sešli příbuzní, lidé a političtí zástupci, aby uctili jeho památku. Věnec k hrobu pak položil krajský předseda TOP 09 T. Velička a předsedkyně TOP 09 v Opavě E. Dratvová spolu s dalšími členy.

Na jeho počest vznikl v roce 1992 Nadační fond Jana Zajíce. Od roku 1993 se pravidelně každým rokem v den výročí jeho upálení udělují ceny za hrdinský čin, záchranu lidského života, mimořádné studijní, sportovní či umělecké výsledky. I letos tomu nebylo jinak.  Po pietní akci se v  sále Městského úřadu ve Vítkově sešla více jak stovka lidí, aby se zúčastnili slavnostního předání této ceny. Letos hlavní cenu obdržel Tomáš Vítek z Mikolajic, žák ZŠ Melč. Finanční podporu vítězi od europoslance J. Štětiny pak předala předsedkyně TOP 09 E. Dratvová  Na závěr celé slavnostní akce se konal slavnostní koncert.

Ani po tolika letech nesmíme zapomínat na hodnoty svobody a demokracie, které byly těžce vykoupené i takovými činy jakou byla oběť Jana Zajíce.

Ve Vítkově: 26.2.2016                                                                                                  TOP 09 Opava

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Zámecká 488/20