TOP 09 Opava: Palachův odkaz je symbolem kolektivního svědomí

19. 1. 2017

Sešli jsme se dnes v Opavě u Pomníku obětem totalitních režimů, abychom zapálili symbolickou svíci za Jana Palacha a zároveň i našeho rodáka Jana Zajíce jako světlo naděje a poděkování.

Tito mladí muži podstoupili ukrutnou smrt, aby vyburcovali národ z letargie a jeho lhostejnosti.  Jan Palach se upálil 16. ledna 1969. Tři dny na to zemřel. Svým činem chtěl přimět společnost, aby nebyla pasivní a nesmířila se s okupaci naší země vojsky Varšavské smlouvy. Palachův čin se stal symbolem svědomí každého z nás. Stal se symbolem kolektivního svědomí.

Touto vzpomínkou bychom si měli připomenout, že svobodu, kterou máme, není samozřejmosti. Boj za svobodu přinášel po řadu desítek let své oběti. A proto bychom právě dnes měli znovunabytou svobodu bránit, a ne se opět lhostejně dívat, jak někteří naši politici se opět nechávají ovlivňovat ruskou propagandou.

Nesmíme zapomínat na všechny ty, kteří svobodě obětovali to nejcennější co měli; svůj život.

Jane Palachu a Jane Zajíci, v úctě a s díky. Nezapomeneme!

„Naši svobodu nic nezaručuje. Když ji budeš dostatečně dlouho popírat, jednoho dne zmizí“.

Allen Wheelis

TOP 09 Opava