TOP 09 Opava: Okupace v roce 1968 byla, je a bude zločinem

21. 8. 2016

Přes tři desítky lidí si přišli připomenout okupaci Československa v srpnu 1968 k památníku obětem totalitních režimů v Opavě. Akci zaštítila tamní regionální předsedkyně TOP 09 Eva Dratvová. Vzpomínkové akce se kromě občanů Opavy zúčastnili i starostové Bolatic a Vřesiny a občané Raškovic, Palkovic, Ostravy a Rychvaldu.

„Škoda, že lidé zapomínají. Svoboda totiž není zadarmo a možná víc než kdykoliv předtím je dnes znovu potřeba ji chránit a šířit kolem sebe,“ varoval starosta Bolatic a lídr kandidátky TOP 09 v krajských volbách Herbert Pavera před riziky nedostatečného pěstování povědomí o nedávné minulosti. Uvedl to na vzpomínkové akci, kterou si lidé v Opavě připomněli 48. výročí okupace tehdejšího Československu vojsky Varšavské smlouvy, vedenými Sovětskou armádou.

V noci z 20. na 21. srpna 1968 přišly „spojenecké“ armády rozptýlit obavy komunistických vůdců z liberalizace československého režimu. Prohlubování svobody a demokracie v zemi se na dalších dvacet let stalo opět pouze zmarněným snem. Otevřený nesouhlas s okupací se trestal ztrátou zaměstnání, koncem kariéry, nemožností studia. Mementem zrůdnosti této okupace se stal  rodák z Vítkova Jan Zajíc, který na protest proti okupaci po vzoru Jana Palacha 25. února 1969. U pomníku obětem totalitních režimů si přítomni připomněli i jeho památku. „Ti co za naší svobodu zemřeli, nesmí být nikdy zapomenuti,“ zdůraznila regionální předsedkyně TOP 09 v Opavě Eva Dratvová.

Nikdy nesmíme zapomenout na ty, kteří byli zavražděni střelbou okupanta! Je to okupant, který se dodnes neomluvil. Je to okupant, který je zvyklý okupovat!“ zdůraznila Eva Dratvová a dodala, že „v dnešní době je stále velmi reálné, že tento okupant bude okupantem i nadále.“

Lídr kandidátky TOP 09 v krajských volbách Herbert Pavera při té příležitosti vzpomínal na chvíle, kdy jako desetiletý kluk měl se svými rodiči strach z války a jak si lidé v obavách začali dělat zásoby. Svými vzpomínkami u pomníku přispěla i skupina starších pamětníků z Opavy. Připomněli přítomným, že po okupaci dokonce pár dní vycházely noviny Svobodné Opavsko, bohužel jen do 30. srpna. Poté následovali kroky k normalizaci, vedoucí je ztrátě svobod a pronásledování odpůrců okupace. Každý národ je svobodný pouze tehdy, pokud není okupován a podřízený jiným národem,“ zdůraznil přitom krajský předseda TOP 09. Moravskoslezského kraje Tomáš Velička.

Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance Herberta Pavery.

Volby:
2016 zastupitelstva krajů - Moravskoslezský