TOP 09 Opava: Okupace v roce 1968 byla, je a bude zločinem

21. 8. 2016

Přes tři desítky lidí si přišli připomenout okupaci Československa v srpnu 1968 k památníku obětem totalitních režimů v Opavě. Akci zaštítila tamní regionální předsedkyně TOP 09 Eva Dratvová. Vzpomínkové akce se kromě občanů Opavy zúčastnili i starostové Bolatic a Vřesiny a občané Raškovic, Palkovic, Ostravy a Rychvaldu.

„Škoda, že lidé zapomínají. Svoboda totiž není zadarmo a možná víc než kdykoliv předtím je dnes znovu potřeba ji chránit a šířit kolem sebe,“ varoval starosta Bolatic a lídr kandidátky TOP 09 v krajských volbách Herbert Pavera před riziky nedostatečného pěstování povědomí o nedávné minulosti. Uvedl to na vzpomínkové akci, kterou si lidé v Opavě připomněli 48. výročí okupace tehdejšího Československu vojsky Varšavské smlouvy, vedenými Sovětskou armádou.

V noci z 20. na 21. srpna 1968 přišly „spojenecké“ armády rozptýlit obavy komunistických vůdců z liberalizace československého režimu. Prohlubování svobody a demokracie v zemi se na dalších dvacet let stalo opět pouze zmarněným snem. Otevřený nesouhlas s okupací se trestal ztrátou zaměstnání, koncem kariéry, nemožností studia. Mementem zrůdnosti této okupace se stal  rodák z Vítkova Jan Zajíc, který na protest proti okupaci po vzoru Jana Palacha 25. února 1969. U pomníku obětem totalitních režimů si přítomni připomněli i jeho památku. „Ti co za naší svobodu zemřeli, nesmí být nikdy zapomenuti,“ zdůraznila regionální předsedkyně TOP 09 v Opavě Eva Dratvová.

Nikdy nesmíme zapomenout na ty, kteří byli zavražděni střelbou okupanta! Je to okupant, který se dodnes neomluvil. Je to okupant, který je zvyklý okupovat!“ zdůraznila Eva Dratvová a dodala, že „v dnešní době je stále velmi reálné, že tento okupant bude okupantem i nadále.“

Lídr kandidátky TOP 09 v krajských volbách Herbert Pavera při té příležitosti vzpomínal na chvíle, kdy jako desetiletý kluk měl se svými rodiči strach z války a jak si lidé v obavách začali dělat zásoby. Svými vzpomínkami u pomníku přispěla i skupina starších pamětníků z Opavy. Připomněli přítomným, že po okupaci dokonce pár dní vycházely noviny Svobodné Opavsko, bohužel jen do 30. srpna. Poté následovali kroky k normalizaci, vedoucí je ztrátě svobod a pronásledování odpůrců okupace. Každý národ je svobodný pouze tehdy, pokud není okupován a podřízený jiným národem,“ zdůraznil přitom krajský předseda TOP 09. Moravskoslezského kraje Tomáš Velička.

Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance Herberta Pavery.

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme