TOP 09 Moravskoslezský kraj: Senátorské křeslo a mandáty ve dvou statutárních městech

30. 10. 2018

Známe výsledky komunálních voleb. Senátní volby a především to druhé kolo se v Moravskoslezském kraji zaměřilo  na Opavsko. I když na mapě Moravskoslezského kraje převládají dlouhodobě voliči značně levicově orientovaní a v posledních letech i „babišovci“ či zástupci SPD, přesto všechno TOP 09 v Moravskoslezském kraji letos zaznamenala nově dva velké úspěchy, a to jak z hlediska Moravy, tak i celostátního v rámci TOP 09 - mandáty hned ve dvou statutárních městech a křeslo Senátora.

Kandidáti za TOP 09 kandidovali v letošních podzimních komunálních volbách mnohem častěji společně v rámci koalic či sdružení. Ne jinak tomu bylo i v Moravskoslezském kraji. Za úspěch považujeme získání mandátů hned ve dvou statutárních městech. V krajském městě Ostrava, na společné kandidátce s ODS, která má celkem šest mandátů, z toho jeden mandát získala Michaela Roubíčková – vysokoškolský pedagog a regionální předsedkyně TOP 09 Ostrava. Druhým úspěchem, který je zároveň vůbec prvním pro TOP 09 v Opavě je získaný mandát pro Moniku Klapkovou – středoškolská učitelka, členka regionálního a místního výboru TOP 09 Opava.

Velkým úspěchem je vítězství v senátních volbách na Opavsku. Právě v Moravskoslezském kraji TOP 09 získala jako jediná vítězné křeslo pro Senátora. Jednoznačným vítězem v boji o Senát na Opavsku se stal Herbert Pavera – dlouhodobý starosta obce Bolatice. Hlasovalo pro něj 68,5% voličů a tak s převahou zvítězil ve druhém kolem nad kandidátku za ANO Simonou Horákovou.

Po šesti letech se Opavsko vrací do rukou pravicovému Senátorovi.

Herbert Pavera kandidoval za koalici TOP 09, ODS, STAN, Zelených s podporou Soukromníků.

„Chci se zasadit o rozvoj obcí a měst a připravovat takové zákony, které se dají obcím větší pravomoce a větší RUD (rozpočtové určení daní),“ uvedl Herbert Pavera v předvolebním duelu pro Česku televizi a dodal, „že jeho další prioritou bude prosazování, aby zdravotní pojišťovny hradili mnohem častěji moderní způsoby léčby, jako je například „robotická noha“ apod.

Herbert Pavera

Dlouholetý starosta obce Bolatice a bývalý poslanec Parlamentu České republiky za TOP 09 se narodil v roce 1958. Vystudoval učitelství matematiky a chemie na Pedagogické škole v Ostravě. Od roku 1990 je zastupitelem obce a od roku 1998 až dodnes starostou Bolatic. Od roku 2006 je předsedou Sdružení obcí Hlučínska.

Narodil se 4. ledna 1958. Po absolvování gymnázia v Hlučíně vystudoval učitelství matematiky a chemie pro základní i střední školy na Pedagogické škole v Ostravě.

Učil na základní škole v Opavě - Kylešovicích, kde od roku 1987 působil tři roky jako zástupce ředitele ZŠ a v letech 1992 až 1998 byl na této škole ředitelem.

V komunálních volbách v roce 1990 byl Herbert Pavera poprvé zvolen do Zastupitelstva obce Bolatice v okrese Opava a do roku 1992 byl uvolněným zástupcem starosty. Mandát zastupitele obhájil i v komunálních volbách v roce 1994, kdy byl zvolen členem rady obce jako nestraník za "Sdružení nezávislých kandidátů". V letech 1997 až 1998 působil jako neuvolněný místostarosta obce.

V komunálních volbách v roce 1998, kdy Herbert Pavera úspěšně kandidoval jako nestraník opět za "Sdružení nezávislých kandidátů", byl zvolen starostou obce. Funkci zastupitele i starosty pak obhájil ještě v komunálních volbách v roce 2002 (nestraník za SNK-ED), v komunálních volbách v roce 2006 (nestraník za SNK-ED) a v komunálních volbách v roce 2010 a 2014 (nestraník za TOP 09).

V roce 2006 byl Herbert Pavera zvolen předsedou svazku obcí a měst na Hlučínsku - Sdružení obcí Hlučínska a je jim i dnes.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval ze čtvrtého místa v Moravskoslezském kraji jako nestraník za TOP 09 a byl díky 2 719 preferenčních hlasů zvolen.

Do TOP 09 vstoupil v červnu roku 2015. V současnosti je členem výkonného výboru strany.

Herbert Pavera je ženatý a má dvě dcery. Svůj volný čas nejraději tráví se svým malým vnukem, s míčem u nohy na fotbalovém hřišti nebo s mužskou recesistickou taneční skupinou Bolatičtí Bobři.

Marcela Masná – krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj

Email: marcela.masna@top09cz