Strzondala (TOP 09): Karty nezastaví odliv lidí z regionu, ale otevře brány korupci

9. 8. 2017

Úřad Moravskoslezského kraje spouští pilotní projekt Zaměstnanecká mobilita. Jeho prostřednictvím rozdá roční karty na dopravu zdarma. Díky tomu budou lidé moci cestovat do zaměstnání po celém kraji zdarma. Ovšem zdaleka ne všichni. Za nejméně jeden a půl milionu korun z krajských peněz bude zvýhodněno pouze sto lidí v Havířově, další stovka v Karviné a stejný počet obyvatel Orlové. TOP 09 projekt odmítá jako zbytečně vyhozené peníze, které by mnohem účinněji mohly přispět cílenou podporou vzdělanosti.

„Tento podivný projekt rozhodně nezachrání odliv lidí z regionu. Ba co hůř, o přidělení karet žadatelům budou rozhodovat radnice těchto tří měst, což jen vytváří živnou půdu pro korupci,“ říká kandidát TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny Roman Strzondala z Karviné. Podpora ekonomiky v moravskoslezském regionu podle něj potřebuje úplně jiné nástroje.

Moravskoslezský kraj je z celé republiky nejvíce zasažen poklesem počtu obyvatel, kde vedle přirozeného úbytku hraje velkou roli migrace. Za lépe placenou prací z regionu odcházejí převážně mladí vzdělaní lidé. V letech 2004 až 2014 tak právě Havířov, Karviná a Orlová dohromady přišly až o 21 a půl tisíce obyvatel. Snahu zabránit odlivu lidí z regionu proto Roman Strzondala vítá, rozdání tří set karet krajského dopravního systému ODIS však považuje za nesmysl, kterým se problém nevyřeší.

Jsem přesvědčen, že v každém dotačním nebo grantovém programu jde vždy jen o přerozdělování peněz, a to přerozdělování velmi nespravedlivé. Navíc tam, kde se přerozdělují peníze, přirozeně vzniká korupční prostředí a prostor pro podvodné jednání,“ upozorňuje na úskalí chystaného projektu kandidát TOP 09 Roman Strzondala. Za důkazy svého tvrzení považuje trestně stíhané případy zneužití dotací od kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, přes regionální operační programy Severovýchod či Severozápad až po nejnovější případ zmanipulovaných dotací na sport v resortu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

V neposlední řadě dochází ke značné deformací podnikatelského prostředí a svobodné hospodářské soutěže. Sotva co by to ilustrovalo lépe, než fakt, že holding Agrofert za rok 2016 na dotacích dostal více peněz, než ve stejném období zaplatil na daních,“ připomíná Roman Strzondala. „Jak k tomu přijdou třeba občané Stonavy či Českého Těšína, kteří karty nedostanou?,“ ptá se a vyslovuje obavu, zda kromě již zmíněných rizik nebude ještě navíc potřeba přijmout nové úředníky na výběr držitelů bezplatných karet.

Odchodu mladých lidí z Moravskoslezského kraje zamezíme tím, že se náš kraj stane atraktivním. A to tak, že peníze budeme investovat do cílené podpory vědy a výzkumu či dobře naplánované rekvalifikace pracovníků tradičních hutnických oborů. Obory s více kvalifikovanou prací mají mnohem vyšší přidanou hodnotu, která vede ke zvýšení mezd, nabízí řešení astrofyzik Roman Strzondala v duchu dlouhodobé politiky TOP 09, za niž v Moravskoslezském kraji na 25. místě kandiduje do Poslanecké sněmovny.

Marcela Masná – krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance H. Pavery

 

Kontakty:

Marcela Masná, e-mail: marcela.masna@top09.cz, tel: 00420/737209730

Roman Strzondala, e-mail: romdala@atlas.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme