Stát by měl pomáhat budovat zařízení pro důchodce.

10. 9. 2018

Nákladný provoz, které není možné financovat. Omezení provozu či dokonce zastavení plánovaných projektů na centra sociální péče. Tak hodnotí oslovení komunální politici na doporučení Evropské komise k regulaci kapacit center na na osm až 12 lůžek, eventuálně 25 na jedno pobytové zařízení.

Nákladný provoz, které není možné financovat. Omezení provozu či dokonce zastavení plánovaných projektů na centra sociální péče. Tak hodnotí oslovení komunální politici na doporučení Evropské komise k regulaci kapacit center na na osm až 12 lůžek, eventuálně 25 na jedno pobytové zařízení. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí už sice má dnes jiné vedení, evropské prosazování malých zařízeních se však promítne jinak. V loňském roce byl totiž vyhlášen investiční program IROP zaměřený na výstavbu domovů se zvláštním režimem, došlo ovšem k jeho pozastavení. Důvod? Evropská komise napsala MMR, že počet klientů, který předpokládá projekt výstavby domovů, je příliš vysoký, a že by se neměla stavět zařízení s více než osmi až 12 lůžky. Nyní tak bude výzva zveřejněna znovu s tím, že již toto kapacitní omezení obsahuje. Podrobně jsme o tématu psali v textu Evropská doporučení vs. realita. Máme snižovat kapacity domovů, i když ani neuspokojují poptávku.

Herbert Pvera- kandidát do Senátu

"Na jedné straně chápu požadavek Evropské komise, protože velkokapacitní pobytová zařízení nevytvářejí rodinnou atmosféru a drtivá většina klientů těchto zařízení, i když je o ně pečováno výborně, se v nich necítí dobře, nemá zde patřičné soukromí."


"Na druhé straně malá zařízení nemohou být příliš ekonomická, pokud by klienti vyžadovali trvalou péči." 

Tak kde hledat vlastně tu správnou formu domovů pro seniory? 

"Musel by se změnit způsob financování těchto zařízení i zajišťování péče. Ze zkušenosti starosty i z návštěv zařízení pro seniory v jiných zemích vím, že nejlépe se cítí senioři doma. A pokud to jde, měli by zůstat ve svých bytech, domech. I doma jim může pomáhat sociální pracovnice či zdravotní sestra. 

Pokud by vyžadovali již zvýšenou péči jako lidé upoutáni na lůžko, popř. jinak zdravotně či mentálně postižení, pak by měli pobývat ve speciálních zařízeních. A nejlépe ve svých městech, větších i menších obcích. Ti lidé pak prožijí i zbytek života maximálně spokojeni, protože se uvidí se svými blízkými, uvidí na svůj kostel,… 

Tady by měl pomáhat stát budovat taková zařízení v obcích a městech a obce, pokud budou mít dostatek financí, pak dofinancují provoz. I u nás v Bolaticích připravujeme projekt Centra sociálních služeb, protože chceme, aby naši senioři, kteří budou vyžadovat zvýšenou péči, pobývali doma. Počítáme s pobytovým zařízením okolo 30 osob a také s denním stacionářem pro 10 osob. A věřím, že Česká republika zvolí rozumný kompromis pro počty lůžek v domovech pro seniory. "

Zdroj:ekonomicky-denik.cz +2Datum vydání:6.9.2018 Rubrika / pořad:Evropská agenda

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme