Starosta Bolatic vidí řešení : Využít dotační program na chátrající brownfields

30. 4. 2018

Roky chátrají, jsou nevyužité, často napůl zbořené. Brownfieldy se najdou téměř v každé obci a zbavit se jich není snadné.

Problémy s chátrajícím objektem mají také v Bolaticích. Jedná se o bývalý areál JZD, nyní družstvo Opavice, který již několik let chátrá. Stal se z něj brownfield, který narušuje celkový obraz vesnice. Redakci to potvrdil tamní starosta Herbert Pavera.
Již několik let se obec snaží řešit tento opuštěný areál. Opavice, a.s. opustila tyto prostory zhruba před osmi lety, pak zde asi dva roky choval krávy zemědělec z Polska. Nyní ale leží ladem, chátrá a Opavice s ním ve svém výhledu nepočítá,“ vysvětlil starosta s tím, že tento areál začíná být jediným místem v obci, které je nevzhledné a kazí dobré jméno obce.

V loňském roce opět zasvitlo světlo na konci tunelu, protože stát chystá dotační program na řešení takzvaných brownfields, tedy nevyužitých areálů s poškozenými budovami a nějakou zátěží. Obec Bolatice podala předběžnou žádost o dotaci na revitalizaci tohoto areálu. A má možnost získat dotaci ve výši až 1 500 korun na 1 m2 pozemku i s budovou,“ uvedl Herbert Pavera a dodal, že se bohužel zatím obci nedaří dohodnout s jedním vlastníkem pozemků a celé řešení areálu je tak ohroženo.

Zdroj:bruntalsky.denik.czDatum vydání:10.4.2018 Rubrika / pořad:Z regionuAutor:Veronika Schindlerová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme