× Pohněme s tím. Společně!

Senátoři TOP 09 nechtějí, aby se Gerloch stal ústavním soudcem

11. 2. 2019

Senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin vyzval další senátory, aby nepodpořili případnou kandidaturu právníka Aleše Gerlocha na soudce Ústavního soudu. Proti je také další senátor za TOP 09 Herbert Pavera. Strana to uvedla ve středeční tiskové zprávě.

V úterý vyzvalo k podobnému kroku i vedení KDU-ČSL. Gerlocha navrhuje na ústavního soudce prezident Miloš Zeman.

Profesor Gerloch je ideální advokát, už jsme se mnohokrát přesvědčili, že obhájí prezidentovi prakticky cokoli. Pro výkon funkce ústavního soudce to však nepovažuji za nejlepší předpoklad, soudce musí mít smysl pro spravedlnost a prosazovat ji i proti tlaku politiků. Tím se liší dobrý soudce od dobrého advokáta,“ uvedl Czernin.

Podle něj v minulosti prezident Miloš Zeman na základě Gerlochových analýz argumentoval, že jeho předvolební výjezdy do krajů nejsou kampaní nebo že nemusí jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho (ČSSD). Devět senátorů, kteří byli zvoleni za TOP 09 nebo s její podporou, patří do senátního klubu Starostů a nezávislých. Ten má 18 členů.

Nový ústavní soudce má nahradit soudce Jana Musila, který ke konci ledna na vlastní žádost na Ústavním soudu skončil. O tom, že Zeman navrhne na uvolněné místo prorektora Univerzity Karlovy Gerlocha, informoval koncem ledna po schůzce s prezidentem předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Musil s Gerlochem jako svým nástupcem souhlasí. Gerloch uvedl, že se k návrhu „kloní kladně“. Zeman dříve uvedl, že má tři kandidáty a postupně je senátorům navrhne. Ústavní soud nyní dočasně pracuje v neúplné sestavě, soudců bude jen 14 namísto předpokládaných 15. Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident se souhlasem Senátu.

Zdroj:echo24.czDatum vydání:7.2.2019 Rubrika / pořad:Domov, Krátké zprávy, HomepageAutor:Echo24, čtk

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Zámecká 488/20