Radnice chce rozšířit svoz bio odpadu

11. 7. 2016

Podle plánů odpadového hospodářství musí být do čtyř let sníženo množství bio odpadu ukládaného na skládky. Konkrétně jej má být o pětašedesát procent méně než tomu bylo v roce 1995.

„Město Opava v této oblasti učinilo výrazný krok, když mezi vlastníky zahrad a zahrádek rozdělilo 3 500 kompostérů. Ne na všechny se ale dostalo.
„O přidělování kompostérů jsem nevěděla. Nějaká možnost, jak se bio odpadu zbavovat, by přišla vhod, protože zejména během letních měsíců je ho opravdu hodně," říká Jana Večeřová z Opavy.
Novou možnost při nakládání s bio odpadem nyní opavská radnice otevírá. „Jako další krok bychom chtěli zavést i svoz bio odpadu v hnědých popelnicích," zmínil náměstek primátora Dalibor Halátek s tím, že v současné době se vyhodnocuje pilotní projekt zavedení třídění bio odpadu v městské části Vávrovice, kde jsou již více než dva roky rozestavěny hnědé popelnice a kontejnery na bio odpad.
Město by rádo zavedlo svoz z celého města a chce zažádat o dotaci na nákup hnědých popelnic a kontejnerů.
„Jako podklad pro žádost o dotaci slouží projevený zájem občanů o tento druh svozu a na jeho základě vytvořená analýza. Abychom věděli, o kolik hnědých popelnic má město Opava žádat, prosíme občany, aby se zúčastnili následujícího průzkumu a vyplnili anketní lístek" uvedl náměstek Halátek.
Ten je možné odevzdat do poloviny září na podatelnách magistrátu v budově Hlásky nebo na Krnovské ulici v budově C. Formulář je možné vyplnit také na internetu.
Svoz bio odpadu už funguje v Hlučíně nebo Hradci nad Moravicí. Od srpna se také výrazně změní nakládání s tímto druhem odpadu v Bolaticích, kde místní investor buduje kompostárnu. Díky ní nebudou muset svážet zeleň do Hlučína. „Kompostárna by měla přinést úspory v řádu několika stovek tisíc korun," vypočítal starosta Bolatic Herbert Pavera.
Ten je také členem zemědělského výboru Poslanecké sněmovny. „Tam poukazujeme na to, že zemědělci hnojí samou chemií a vůbec nevyužívají osvědčená stará hnojiva, jako je hnůj, kompost. V každé obci by povinně měla být malá kompostárna a bioodpad by se měl kompostovat a vracet do půdy. Ať už na pole, či na zahrady," dodává starosta."

Zdroj: http://opavsky.denik.cz/zpravy_region/opava-bioodpad08072016.html

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme