Příbor získal titul Historické město roku 2015

4. 5. 2016

Po několika účastech ve finále ankety Příbor konečně „proměnil“ tu poslední v zisk prestižní ceny. Zásluhu na tom má i dlouhodobá koncepční snaha místního sdružení TOP 09 o obnovu zchátralých kulturních památek.

Celkem sedmkrát už Příbor postoupil do finále soutěže o Nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městské památkové rezervace. Nejblíže měl k vítězství v soutěži v letech 2003 a 2013. V obou případech odjížděli Příborští v čele s tehdejším starostou Strakošem z Pražského hradu zklamání, ale s pokorou a s přáním všeho dobrého vítězům.

Město do svého kulturního dědictví investuje dlouhodobě nemalé prostředky, ač se právě tyto investice stávaly často předmětem kritiky části zastupitelů. „Největší boj byl sveden o nákladnou rekonstrukci zahrad piaristického kláštera. Tato investiční akce byla nakonec prosazena díky houževnaté snaze tehdejšího vedení, kterou podporovala i příborská TOP 09,“ vyzdvihl Pavel Netušil, předseda místní organizace a dodal: „Dnes je na ni pyšná i politická reprezentace, která byla před několika lety v zastupitelstvu důrazně proti.“ Právě tato rekonstrukce, jejíž první fáze byla dokončena v loňském roce, rozhodujícím způsobem přispěla k nynějšímu vítězství města v soutěži. 

                                                                   Marcela Masná

                                                                   Krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance H. Pavery

Štítky
Osobnosti: Pavel Netušil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme