× Pohněme s tím. Společně!

Populismus nezíská uplatnění

Studenti versus komunističtí radní na krajích

10. 12. 2012

V roce 1989 odstartovali  studenti politickou změnu, která vedla k odstranění totalitního komunistického režimu.

V těchto dnech se opět ozvali studenti z krajů, kde si komunisté domluvili se sociálními demokraty obsazení krajských postů pro školství. Je to jistá obdoba s rokem 1989, ale na druhou stranu se jedná o zcela jinou situaci. Tehdejší studenti měli praktickou zkušenost ze života v komunismu. Dnešní studenti mají obrovské štěstí, že komunisty na svém vrcholu moci poznali pouze zprostředkovaně, z vyprávění, z historických dokumentů. O to více je obdivuhodné, že dokázali i nyní tento svůj odpor definovat a zrealizovat. Je to ještě více obdivuhodné o to, že oproti nim v letošních krajských volbách mnozí dřívější voliči pravice k volbám nedorazili a právě tímto usnadnili komunistům se do krajských zastupitelstev dostat. Snad tito volební absentéři, byť měli svá různá vysvětlení, proč k volbám nejít, nyní vidí, jak se komunisté a sociální demokraté při získání moci dokázali vstřícně domluvit. Jak se říká, "vše zlé je k něčemu dobré". Tak alespoň teď máme jistotu, jak by byly schopny se tyto dvě politické strany dohodnout zřejmě i na nejvyšší politické úrovni.

Eliminuje-li pravice některé z důvodů volebního propadu ve volbách do krajů a zvýší-li pozitivní vnímání sebe sama potenciálními voliči, přidruží se i další důležitý faktor. A to ten, že obrovská touha komunistů po moci bez uzardění se stala jasně viditelnou. Právě proto má cenu v politice stabilizace země pokračovat a nenechat se strhnout ani z části k populismu, kterým se zaklíná levice.

Jaroslav Moureček, TOP 09 Ostrava - Jih

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ