Pavera: Za dopravu v kraji je zodpovědný stát a kraj

5. 6. 2017
Obce na Hlučínsku nemíní dál dotovat autobusy. Vadí jim „zbytečné“ spoje
Nad provozem autobusů pro příští rok na Hlučínsku visí otazníky. Dopravcům končí smlouva a kraj připravuje nové výběrové řízení. Místní obce ale žádají změnu. Autobusy už nechtějí dotovat.

„Končí staré smlouvy a je příležitost, aby se některé věci přehodnotily. Jednak jsou spoje, které se dublují nebo jezdí téměř prázdné, a obce to nemohou ovlivnit. A jednak zastáváme názor, že za dopravu a dopravní obslužnost odpovídá stát a kraj, obce by ji neměly financovat,“ uvedl Herbert Pavera, starosta Bolatic a předseda Sdružení obcí Hlučínska.

Kraj obcím navrhl snížení plateb zhruba o tři miliony korun.

Starostové avizují, že doprava bude tématem číslo jedna na jejich sněmu 15. června. I oni už mají návrh. „Od roku 2019 budou mít obce navýšené rozpočtové určení daní. Kraj může omezit některé dotační tituly a tyto peníze využít,“ doplnil Pavera.

Pokud se kraj s obcemi nedohodne, lidé to v provozu autobusů během pracovního týdne nepoznají. O víkendech však pojedou jen dva spoje. Ostatní víkendové spoje si budou muset obce zajistit samy.

Zdroj:ostrava.iDNES.czDatum vydání:2.6.2017 Rubrika / pořad:Ostrava / Ostrava - zprávyAutor:MF DNES, Žaneta Motlová

Osobnosti: Herbert Pavera