Pavera: Vláda sucha a zamoření

24. 8. 2017

V pondělí 21. srpna vláda schválila takzvanou Modrou zprávu, stočtyřicetistránkový materiál z dílny ministerstva zemědělství, který informuje o stavu a kvalitě vodního hospodářství v České republice. Je to v krátké době již druhý podobný materiál, který se touto oblastí zabývá.

Na posledním červencovém jednání vláda totiž přijala koncepci ochrany před následky sucha – navzdory názvu naprosto nekoncepční. Možná očekáváte, že ministři zemědělství a životního prostředí přišli s revolučními kroky, které by v budoucnu měly zabránit následkům klimatických změn, především katastrofálního sucha posledních dvou let. Místo toho vláda schválila nicneříkající dokument, který za preventivní opatření považuje zrušení již neexistujících finančních podpor bioplynových stanic, nereálné zdražení vody v období sucha či znovuzapojení koní při těžbě dřeva v lesích.

Jako nejapný vtip pak vyznívá, že podle předloženého materiálu obě ministerstva považují stávající zdroje vody za dostačující, ačkoli určité riziko nedostatku hrozí až na pětině našeho území. Navíc se ministři zbavili své odpovědnosti, když kontrolu naplňování této pseudokoncepce oddálili až na rok 2022.

O poznání delší materiál vládní koalice projednala nyní v srpnu. Materiál plný statistik o průměrných ročních teplotách, délce kanalizační sítě či počtu čistíren odpadních vod obsahuje mimo jiné informaci, že více než desetina orné půdy v České republice je ohrožena erozí (a podle odborníků je ohroženo ještě větší procento půdy). Pro lepší představu: jde o desetinásobek rozlohy celé Ostravy.

Ještě více zarážejí zjištění o kvalitě vody. Totiž že pesticidy, využívané při hnojení řepky a kukuřice, tedy plodin označovaných za alternativní zdroje energie, silně zamořují podzemní vodu.

Vypadá to, že současná vláda úplně rezignovala na dlouhodobé a především odpovědné zacházení s krajinou, půdou i vodou.

Herbert Pavera – starosta obce Bolatice, lídr kandidátky TOP 09 Moravskoslezský kraj

Kontakt: Marcela Masná  - krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance H. Pavery, marcela.masna@top09.cz, tel: 00420 737 209 730

Volby:
2017 poslanecká sněmovna - Moravskoslezský - 1. Herbert Pavera