Pavera: Studenti ostravské VŠB ukazují cestu z nezaměstnanosti

29. 2. 2016

Ať se nám to líbí nebo ne, musíme se smířit s tím, že hospodářství Moravskoslezského kraje již nebude stát jenom na těžbě uhlí a doprovodných činnostech. Současná krize těžařství a padající ceny energetických surovin se sice musí nějakým způsobem řešit, ale zároveň znamenají pro náš kraj příležitost, jak provést další hluboké změny. Ty nemohou být založeny na ničem jiném než na správně zaměřeném vzdělání, podpoře vědy a výzkumu, vysoké kvalifikaci a unikátních znalostech.

Nedávno se v médiích objevila zpráva, jak je ostravská Vysoká škola báňská úspěšná v prodeji a pronájmu patentů. Tedy nových postupů, inovací a nápadů, které vyvinuli samotní studenti ve spolupráci se svými vyučujícími. Za poslední tři roky prodala vysoká škola 27 licencí a díky výzkumu jen za poslední rok takto získala 116 miliónů korun.

Tato zpráva neznamená jen to, že máme v našem kraji šikovné a talentované studenty. Naznačuje směr, jakým bychom se měli ubírat v podpoře zaměstnanosti. Těžko již budeme konkurovat ve světě levnou pracovní silou s malou přidanou hodnotou. Montovny budou dříve či později odcházet na východ. Své místo v mezinárodní konkurenci si můžeme najít pouze se špičkovým vzděláním a výzkumem, snadným uváděním dobrých nápadů do praxe a odstraňováním byrokratických překážek, které brání v rozletu schopným lidem.

A měli bychom více přemýšlet, jak propojit univerzitní půdu se zaměstnavateli.  Jak zajistit, aby inovace nadaných studentů skončily u nás a přinášely další pracovní místa. Jak motivovat mladé, aby více studovali přírodovědné a technické obory, jejichž absolventi firmám na Ostravsku i jinde chybějí. A konečně, aby z našeho kraje neodcházeli a pomáhali v jeho dalším rozvoji.

Herbert Pavera

starosta obce Bolatice, poslanec PSP ČR