Pavera: Přiveďme do kraje perspektivní odvětví

14. 7. 2016

V Moravskoslezském kraji dlouhodobě klesá počet obyvatel. Hlavně mladí lidé odcházejí žít a pracovat do jiných částí republiky nebo do zahraničí. Změnit to může modernizace.

Zavírání dolů a krize hutnického průmyslu připravuje v Moravskoslezském kraji o práci tisíce lidí. „Nesmíme však utrácet peníze daňových poplatníků, abychom tato odvětví udržovali uměle při životě,“ říká k dlouhodobému úbytku obyvatel kraje Herbert Pavera – moravskoslezský lídr TOP 09 v krajských volbách 2016 a dodává: „Naopak, musíme to proměnit na příležitost přivést do našeho kraje více moderních a perspektivních odvětví, která nebudou tolik zatěžovat ovzduší a životní prostředí a budou založena na nejnovějších poznatcích vědy a výzkumu a na moderních technologiích.“

To však podle něj znamená zvyšovat vzdělanost a možnosti uplatnit se v těchto odvětvích. „Vysoké školy by neměly chrlit absolventy oborů, po jejichž vystudování si hned stoupnou do fronty na podporu. Kraj by měl lépe spolupracovat s místními zaměstnavateli, hospodářskou komorou, univerzitní sférou i úřady práce,“ zdůraznil Herbert Pavera. Mladým lidem je třeba více ukazovat příležitosti a odvětví, kde se uplatní. Přetrvává nízký zájem o studium němčiny, přitom pracovní místa s potřebou německého jazyka zůstávají neobsazena. A to do Německa vyvážíme nejvíce zboží. Kraj by mohl také zprostředkovat a podpořit firemní stipendia.

Už nyní máme v kraji šikovné studenty s dobrými nápady. Svědčí o tom četné inovace a patenty studentů zdejších univerzit. Kraj by měl zprostředkovat využití těchto nápadů ve firmách na svém území, aby nadaní mladí lidé nechtěli odcházet do Prahy nebo zahraničí.

Všichni lidé ale jistě nemohou pracovat jako vědci, špičkoví technici či lékaři, a spousta strojírenských a řemeslných firem doslova hladoví po profesích svých oborů. „Realita ukazuje, že řadě nezaměstnaných se nechce pracovat. Proto by se i Moravskoslezský kraj měl zasazovat o to, aby se nevyplácelo sedět doma na dávkách nebo pracovat načerno,“ řekl starosta Bolatic Herbert Pavera a nabídl řešení: „My starostové známe případy, kdy nezaměstnaní odmítají veřejně prospěšné práce. Mělo by být znovu zavedeno, že i pro získání dávek je povinnost odpracovat určitý počet hodin v týdnu, což by určitě velkou část nezaměstnaných motivovalo přijmout některá z pracovních míst, která se nedaří dlouhou dobu obsadit.“

„Často slyším, že v našem kraji jsou nízké mzdy. Vyšší ale nebudou, pokud se nedokážeme přeorientovat na odvětví s vysokou produktivitou a moderními technologiemi. Klíčem je podpora vzdělání, vědy a výzkumu. To není fráze, ale realita,“ vyzdvihl lídr Herbert Pavera jedno z témat krajských voleb za TOP 09 v Moravskoslezském kraji.

                                                             Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme