Pavera: Podpořme mladé vědce místo posilování byrokracie

24. 7. 2017

Minulý týden vláda s velkou pompou schválila akční plán restrukturalizace tří krajů se zátěží průmyslové a těžební minulosti. Jedním z nich je Moravskoslezský kraj. Ačkoli se v materiálu objevuje celá řada správných věcí, postrádám zde jednoznačnou podporu mladých vědců a přenášení jejich objevů do praxe. To by významně přispělo k tomu, aby schopní studenti či absolventi vysokých škol neodcházeli ze severní Moravy.

Za správná opatření materiálu považuji především programy Technologické agentury ČR, která má na starosti aplikovaný výzkum. Zmiňme třeba dotace na mezinárodní a přeshraniční výzkumnou spolupráci, stáže studentů a vědců v zahraničí, nákup přístrojů do laboratoří či hledání regionálních talentů. Nicméně, většina z těchto programů již existuje a nepředstavují žádnou novinku.

V plánu však postrádám program, který by podpořil mladé vědce v jejich činnosti a zároveň je naučil přeměnit výsledky svého bádání na inovace, využitelné v České republice. Přitom Technologická agentura už má obdobný program s názvem Zéta, ale každoročně na něj může uvolnit jen asi 80 milionů korun pro celou republiku. Do Moravskoslezského kraje se z toho dostane jen zlomek. Proto by měla vláda tento program výrazně posílit a vyčlenit speciální část pro náš kraj, pokud mu chce skutečně pomoci. Prostředky na to vláda má, stačilo by, aby přestala zvyšovat stavy úředníků a státních zaměstnanců, kterých za jejího působení přibylo desítky tisíc.

Bohužel, žádná podpora nebude účinná, pokud bude doprovázena zvyšováním byrokracie. Vzpomeňme si, kolik administrativy přinesla současná vláda jen v daňové oblasti – EET, kontrolní hlášení, neoprávněné zadržování vratek DPH, zrušení jednoho inkasního místa a tak dále. V takovém prostředí se mladým vědcům bude jen obtížné spolupracovat s českými podniky, a bude je to dále vyhánět do zahraničí. A to přece nechceme.

Herbert Pavera – starosta obce Bolatice, poslanec TOP 09 Moravskoslezský kraj,

lídr kandidátky TOP 09 Moravskoslezského kraje pro volby do Poslanecké sněmovny 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme