Pavera: Obecní půjčky chceme pro naše občany zachovat.

12. 1. 2017

Podle nové legislativy obce nesmí svým občanům poskytovat žádné půjčky se zvýhodněnými úroky. Řada obcí na Opavsku má ale zřízen fond rozvoje bydlení, který na tomto principu již roky funguje. Lidé jsou na tuto možnost zvyklí a využívají ji. Někde se zastupitelé rozhodli fond zrušit, jinde hledají řešení, jak zákon obejít. 

Díky zvýhodněným půjčkám od obcí mohla řada lidí zrekonstruovat své obydlí. Zpravidla byly určeny na vnější opravy rodinných domů, jako je nová fasáda včetně zateplení, oprava či výměna střechy, výměna oken a podobně. Obce díky každé poskytnuté půjčce získávaly o něco hezčí tvář, takže si to vesměs pochvalovaly obě strany.  Ač tedy tento systém fungoval, nová legislativa o spotřebitelských úvěrech mu udělala přítrž. Podle ní už mohou takové půjčky poskytovat pouze finanční instituce se speciálním oprávněním, jako jsou banky.

Řeší to půjčkami bez úroků. Ukazuje se ale, že na Opavsku jsou obce, které se vzdát nehodlají. Například Bolatice, kde vedení potvrzuje značný zájem o tyto půjčky. „Obec má fond rozvoje bydlení již od roku 2000, a ani zákon nám nezabrání v poskytování půjček,“ tvrdí starosta Bolatic Herbert Pavera. Bolatický občan si takto může od obce půjčit až půl milionu. „Půjčky máme v rozpočtu i na rok 2017 a nyní řešíme s právníky, jak je poskytovat, aby to nebylo v rozporu se zákonem,“ pokračuje Pavera s tím, že zřejmě budou muset být bezúročné. Bolatice ještě mají dost času najít řešení, neboť půjčky dávají až od května.

 

Zdroj: REGION OPAVSKO, Datum vydání:10.1.2017 Rubrika / pořad: ZpravodajstvíStrana / zpráva 04

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme