Pavera: Obce vědí kam a kde investovat

18. 6. 2017
Města a obce dostanou ze státního rozpočtu dalších 8,6 miliardy korun. Poslanci v pátek rozhodli, že zvýší jejich podíl na výnosu z daně z přidané hodnoty. Podle odhadů ministerstva financí by měl od příštího roku narůst ze současných 21,4 na 23,58 procenta. 
Obce tyto finanční prostředky potřebují, ve většině případů vědí, jak a kam mají investovat. Tyto peníze se pak přes investice do rozpočtu částečně vrátí,“ řekl Herbert Pavera (TOP 09).
Všechny obce dostanou přidáno na úkor státu. Kraje totiž budou i nadále z výběru DPH dostávat 8,92 procenta. Ve státním rozpočtu tak z daňového výnosu letos skončí jen 69,68 procenta místo původních 70,25 procenta. 

Poslanci se nakonec rozhodli zvýšit také objem peněz pro obce s mateřskou nebo základní školou. V současnosti se z balíku vybrané DPH určeného pro obce vezme sedm procent a vydělí se počtem žáků v celém Česku. Toto procento narostlo na devět. Podle odhadů by tak obec měla nově dostat až 13 700 korun za jednoho žáka.
Výběr DPH do konce května vybralo ministerstvo financí na dani z přidané hodnoty 103 miliard korun. To je téměř o devět miliard více než před rokem. Do státní pokladny zamířilo větší množství peněz i přesto, že došlo k poklesu DPH u stravovacích služeb z 21 na 15 procent. Od příštího roku si čtyři největší města Praha, Brno, Plzeň a Ostrava rozdělí navíc „pouze“ 2,4 miliardy korun, tedy o miliardu méně, než kdyby nedošlo ke zvýhodnění obcí s mateřskou či základní školou. Ostatní města a obce si tak rozdělí 6,2 miliardy korun. 
8,6 miliardy korun navíc získají od příštího roku města a obce díky zvýšení podílu na výnosu z DPH. 

Zdroj:Hospodářské novinyDatum vydání:12.6.2017 Rubrika / pořad:UdálostiStrana / zpráva03Autor:Jan Prokeš

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme