Pavera: Nenaplněné sliby o lepším výběru daní tvrdě dopadají na obce

31. 3. 2015

Současná vláda a především ministr financí Andrej Babiš slibovali zlepšení výběru daní. Na něm jsou závislé také obce a kraje, protože těm stát posílá do rozpočtů určité procento daňového výnosu. Za první čtvrtletí letošního roku se ale sliby nenaplnily. Naopak výběr daní celostátně klesá, ačkoli česká ekonomika slušně roste. To může naznačovat, že efektivnost výběru se propadá.

Například u nás v Bolaticích se meziročně snížily daňové příjmy o 1,5 mil. Kč, což představuje významný pokles o 15 %. Podobně jsou na tom i jiné obce v Moravskoslezském kraji, s jejichž starosty o problému hovořím. Když v roce 2012 tehdejší pravicová vláda změnila rozpočtové určení daní ve prospěch malých a středních obcí, přispěla k jejich investičnímu a hospodářskému rozvoji. Bohužel nyní budeme nuceni tento dobře nastartovaný rozvoj zabrzdit, jestliže se situace v nejbližší době nezmění.

Ministr financí zatím občany ujišťuje, že výpadek je způsobem mimořádnými vlivy na počátku loňského roku, kdy se výnosy naopak zvýšily. A prý se to v průběhu letoška zlepší. Pokud hovoří pravdu, považuji jeho postup za velice nekorektní vůči obcím. Když se podle jeho argumentů dal meziroční pokles výběru daní očekávat, proč tedy dopředu neuvědomil starosty, aby s tím počítali? Takto mohou plánovat výdaje obcí jen s velkými obtížemi a ty se pak dostávají do dalších problémů.

Jinými slovy, současná vláda obcím velice komplikuje situaci. Těžko pak po nich může chtít, aby pro své občany zajistily všechny potřebné služby. Je však potřeba, aby lidé věděli, kdo je za to zodpovědný. Nezbývá než doufat, že se sliby o efektivnějším výběru daní skutečně vyplní. Jestli ne, měl by z toho předseda vlády vyvodit personální důsledky.

Herbert Pavera, starosta Bolatic, poslanec TOP 09 Moravskoslezský kraj 

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme