Pavera: Munice musí zmizet co nejdříve

5. 2. 2015

Národ houbařů se bojí chodit do Bořího lesa na Břeclavsku. Ten je plný pozůstatků munice z druhé světové války. Musím se divit tomu, proč zde munice stále je.
Dle příslibu ministra Jurečky bude munice do 8 až 10 let odstraněna. Není ovšem žádný důvod, aby to trvalo tak dlouho. Musíme hledat taková řešení, která by maximálně urychlila odstranění nevybuchlé munice. Nabízí se zadat zakázku jak místním, tak i cizím specializovaným firmám, popř.  i využít armádní a policejní pyrotechniky.
V minulosti již z celkově zasažené plochy o rozloze asi 750 ha byla necelá třetina vyčištěna. Dalších 500 ha by mělo být vyčištěno z peněz Lesů České republiky a za přispění ministerstva vnitra v příštích až 10 letech. Desetiletí je však nepřijatelně dlouhá doba.
Od druhé světové zde zemřelo již 5 lidí. Proč tedy riskovat, že například malé dítě nalezne nevybuchlou munici. Tento černý scénář byl tématem cvičení Integrovaného záchranného systému. Nechci, aby se stal skutečností. Proto musíme hledat cesty k tomu, jak problém vyřešit co nejrychleji.

Herbert Pavera, poslanec a odborný mluvčí TOP 09 pro oblast zemědělství

Osobnosti: