Pavera: Manévry v Libavé– záložáci jsou pojistkou pro špatné časy

10. 3. 2016

V Libavé, která bezprostředně sousedí s naším krajem, začaly největší manévry záloh v historii naší armády. Tlak nejen veřejnosti, ale i měnící se situace v celé Evropě vyústily v nutnost, aby i naše armáda učinila aktivní kroky v oblasti obranyschopnosti.

Hlavním cílem manévrů bude příprava záložáků na ochranu důležitých objektů včetně státních hranic a  v neposlední řadě i příprava na obranu před případným teroristickým útokem,“ vyzdvihl Herbert Pavera, poslanec Parlamentu České republiky  a dále dodal „ Záložáci zároveň mohou pomáhat i v případě povodní, které jsou na našem území celkem časté. Akceschopné aktivní zálohy jsou naší pojistkou pro špatné časy.“

V současné době mají aktivní zálohy více jak 1200 členů a je snaha tento počet během dalších deseti let navýší alespoň na pět tisíc. Zároveň se stále více objevují i snahy obnovit na školách předmět branné výchovy a cvičení lidí v případě teroristického útoku.

Evropa se mění. Tlaky na akceschopnost byly odstartovány situaci na Ukrajině a nyní i vlivem narůstající hrozby teroristických útoků, které sem přichází s nekontrolovatelnou vlnou uprchlíků. Útoky, které se odehrály ve Francii a v Německu, se samozřejmě mohou  stát i u nás.

„Záložáci i v minulosti patřili k oporám naší armády a proto jsem rád, že i dnes je mezi muži o tuto činnost zájem. Svědčí to nejen o fyzické zdatnosti zájemců, ale i o jejich odhodlání bránit naší vlast s puškou v ruce,“ vyzdvihl poslanec Herbert Pavera.

starosta obce Bolatice, poslanec  TOP 09 za Moravskoslezský kraj

starosta obce Bolatice, poslanec  TOP 09 za Moravskoslezský kraj