Pavera: Kritická situace - v kraji hrozí zastavení dopravních staveb za 20 miliard

17. 3. 2016

Krize kolem klíčových dopravních staveb spolufinancovaných z evropských fondů může mít tvrdé dopady i na Moravskoslezský kraj. Problémem jsou hodnocení dopadů staveb na životní prostředí, takzvané EIA, která jsou sice platná, ale vydaná podle starší legislativní normy, což Evropská unie nepovažuje za dostačující. Uvolnění prostředků proto chce podmínit novým vypracováním těchto hodnocení, což ale může stavby zdržet o celá léta, protože bude nutné obnovit i další dokumenty jako územní rozhodnutí či již vydaná stavební povolení.

Co hrozí našemu kraji? V současné době je v Moravskoslezském kraji ohroženo 8 významných staveb za celkem 20 miliard korun. V rámci celé ČR je náš kraj jediný, který má právě všechny projekty dotaženy nejdál (tj. s pravomocným územním rozhodnutím nebo přímo už se stavebním povolením). Mezi klíčové patří: obchvat Opavy, Frýdku-Místku, Krnova a Karviné, dále prodloužení Rudné a další.

„Laxním přístupem především ministerstva životního prostředí hrozí, že dojde k  úplnému zastavení staveb, zmaření více jak 20 let příprav vlastní stavby včetně finančních prostředků spojených s projektovou dokumentací, odkupem pozemků a podobně,“ zdůraznil poslanec Pavera.

Situace v některých městech je zcela tristní a dlouhodobě neudržitelná. Například centrem Frýdku-Místku  projíždí více jak 40 tisíc automobilů, v Opavě a v Ostravě (ulicí 17. listopadu) více jak 17 tisíc vozidel denně. Města jsou zatížená smogem a hlukem.

Dalším problémem jsou náklady na konzervaci již hotových stavebních objektů, jako je například prodloužená Rudná,“ řekl Pavera. „A v neposlední řadě i popření celé dopravní politiky státu – vyvedení tranzitní dopravy z center měst a obcí,“ dodal poslanec.

Herbert Pavera

starosta obce Bolatice, poslanec  TOP 09 Moravskoslezský kraj