× Pohněme s tím. Společně!

Pavera: Hrozí vážný zánik orné půdy

3. 4. 2018

Vážné problémy týkající se půdy začaly řešit Bolatice. Podle krajinářské studie obci hrozí, že na jejím katastru zanedlouho nebude žádná orná půda.

Krajinářská studie ukazuje, zda je v mapovaném území ohrožena půda a příroda, případně o jak vážné ohrožení se jedná. Právě takovou studii si nechalo vypracovat vedení Bolatic, a to pro celý katastr obce. Výsledky dokumentu, na kterém v loňském roce pracovali odborníci na životní prostředí Adrian Czernik a Petr Krpec, zadavatele vyděsily. „Výsledky studie jsou alarmující. Pokud se nezmění osevní systém na polích, nezbude na zemědělsky obhospodařovaných pozemcích za pár let žádná orná půda,“ poukazuje starosta Herbert Pavera. Proto vedení Bolatic zorganizovalo schůzku, na které se sešlo s odborníky na krajinu, zahradními projektanty a zastupiteli.

Přítomni byli také zástupci zemědělců, zahrádkářů a myslivců. Schůzka, na které byly prezentovány výsledky studie, se uskutečnila v pondělí 12. března. „Hovořilo se zde především o nutnosti ochrany půdy před erozí, která se dá zajistit jinými osevními postupy, ozeleněním ohrožených částí, osázením stromů a keřů,“ vyjmenovává starosta. Studie ale bije na poplach i v dalším směru. Ukázalo se, že v obci roste řada problematických stromů, které tu byly v minulosti zasazeny, přestože do této oblasti nepatří.

„Také tento problém jsme probrali s tím, že tyto stromy budou postupně nahrazovány. Upozornilo se i na potřebu větší a lepší péče o zeleň, protože ne všechna zeleň v obci je podle odborníků správně ošetřována,“ doplňuje Pavera s tím, že obec je připravena řadu opatření podpořit finančně: „Zemědělcům jsme nabídli spolupráci při zavádění ochranných prvků proti erozi půdy. Finančně jim přispějeme například na ozelenění ploch i na dobu, kdy na pozemku nebudou hospodařit.“ Mimo jiné by mohla být zatravněna půda v některých údolích, uvažuje se o výsadbě remízků či obnovení některých polních cest.

Zdroj:REGION OPAVSKODatum vydání:27.3.2018 Rubrika / pořad:ZpravodajstvíStrana / zpráva02Autor:(niki)

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Zámecká 488/20